Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Поставка у Галерији Културног центра

Уметничко „Преображење“

„Ретке су самосталне изложбе у Галерији на којима своје ликовно умеће и стваралаштво представљају три ствараоца. Иако различите ове три сјајне младе уметнице су направиле сјајну изложбу која сублимира сва њихова знања, емоције, сензуалност, посвећаност вери, уметности. Себи и нама, истакла је историчарка уметности Соња Петровић Јагић
У Галерији Културног центра у Шапцу за посетиоце доступна је изложба „Преображај“, три младе уметнице (Марије и Миње Пољак из Београда и Марије Вукосављевић из Ваљева) које први пут самостално представљају своје стваралаштво у граду на Сави. Посетиоци су у прилици да погледају изложбу кроз два приступа икони и једна уметница која се бави цртежом на којима преовлађује људска фигура.

-Ретке су самосталне изложбе у Галерији на којима своје ликовно умеће и стваралаштво представљају три ствараоца. Иако различите ове три сјајне младе уметнице су направиле сјајну изложбу која сублимира сва њихова знања, емоције, сензуалност, посвећаност вери, уметности и себи. Нама. Сама уметност је једно путовање. Идемо од дела до дела, као од места до места на географској карти и откривамо бесконачан број путева ових младих и талентованих жена, бесконачан број пролаза. Сам живот је велико путовање и зато је у сваком поједниначном случају специфичан и вредан поштовања.
Потрага за фундаменталним људским искуством неизбежна је за сваког ко тежи идеји суштинске хуманости, без предрасуда – истакла је Соња Петровић Јагић, историчарка уметности.

Марија Пољак, рођена је 1998. у Београду, дипломирани примењени уметник, (одсек керамика Факултета примењених уметности). Учествовала је на 45 колетивних изложби у земљи и иностранству, а своја дела представла је и на више самосталних поставки. Тренутно је на мастер студијама Факултета ликовних уметности у Београду.

Марија Вукосављевић, рођена је 1979. у Ваљеву, а дипломирала је на ФПУД (одсек ). Бави се сликарством, а шест година је провела у манастиру Градац где се бавила иконописо. У свом стваралаштву има бројне реализоване пројекте у техници веза (плаштанице) за српске манастире и цркве.

Миња Пољак, рођена је 1991. године у Београду, примењени уметник (одсек сценографија), а тренутно је на докторским студијама (одсек примењено сликарство). Добитница је Доситејева стпендије и редован члан УЛСС. Излагала је на више самосталних и колективних оуложби. У позоришту ради у облсти сценографије и костимографије, те је у тој области ауторка више пројеката.
- Велика ми је част што смо имале прилику да сарађујемо на овај начин и да заједно изложимо наше радове- нагласила је Миња Пољак.

Поставка је отворена до 15. Новембра у Галерији Културног центра Шабац.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa