Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Јесење плаво прскање воћа
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Јесење плаво прскање воћа

Хигијена воћњака обухвата: сакупљање опалог лишћа, мумифицираних плодова из крошње и са земље испод воћки, уклањање старих, поломљених грана. Сав овај биљни материјал треба изнети из воћњака и спалити. Њиховим уништавањем смањује се популација презимљујућих патогена
Обавезна мера у воћњаку током јесени, је јесење плаво прскање. Подсећамо воћаре да у јесен, након завршене бербе, почиње заштита од болести, за наредну годину. Радови у воћњаку у јесен почињу одржавањем хигијене.

Хигијена воћњака обухвата: сакупљање опалог лишћа, мумифицираних плодова из крошње и са земље испод воћки, уклањање старих, поломљених грана. Сав овај биљни материјал треба изнети из воћњака и спалити. Њиховим уништавањем смањује се популација презимљујућих патогена.
Пожељно је да се челичном четком или посебним стругачима, са дебла и рамених грана оструже кора. Заједно са старом кором скидају се маховина, лишајеви као и гнезда гусеница које су на стаблу нашле зимско склониште.

Плавим прскањем – сузбијају се узрочници многих болести. Сузбија се
-рогач шљиве,
-монилиозе коштичавих воћки (кајсије, брескве, шљиве, трешње и вишње),
-бактериозне пламењаче јабуке и крушке,
-шупљикавост лишћа и
-краставост плодова кајсије и других коштичавих воћки,
-коврџавост лишћа брескве,
-скориозе винове лозе

Проузроковачи наведених болести презимљавају у крошњи воћака, скривени у пукотинама коре, пупољцима, рак-ранама, трулим органима и другим скривеним местима.
Третирање треба обавити по лепом времену, без ветра да не дође до заношења препарата, када је температура изнад 10°C. Стабла морају бити добро наквашена, док са њих не почне да се слива препарат, због чега се често каже “воћке је потребно окупати”. Уколико неки део остане неистретиран, на њему се може у пролеће појавити болест. С обзиром да средства за јесење прскање имају плавичасту боју, па када се воћњак њима испрска, добија плавичасту нијансу, по којој је ова операција заштите добила име “плаво прскање” воћари могу лако уочити пропуст који су направили приликом прскања и поновити прскање прескочених места.

Сва средства за плаво прскање припадају групи бакарних једињења. То су: Бордовска чорба (било индустријска или самостална припрема) која се користи у концентрацији 1,5-2%, Блаувит у концентрацији 1%, Бакарни оксихлорид 50, у концентрацији 0,75%, Купрагин у концентрацији 0,35%. Cuproxat у концентрацији 0,35%.
ПССС Шабац, дипл.инж. Славица Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa