Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Миленко Вешић пољопривредник из Мачванског Метковића

Бундева поново у моди

„Наша бундева је идеална за печење. Посебно у рерни Смедеревца, тако се најбоље осети њен пун мирис и укус. Најлепша је зими, у време празника“, каже наш саговорник. Богата је незасићеним масним киселинама, биљним беланчевинама, омега-3 и омега 6 есенцијалним масним киселинама које повећавају енергију организма, јачају рад централног нервног система и успешно доприносе равнотежи холестерола у крви
Cucurbita pepo convarietas citrullinina - varietas styriaca сигурно вам није познат појам, али ако бисмо написали печенка, бели дулек, бела мисирача, бела буча и бела лудаја, онда сигурно знате да мислимо на бундеву. Давно је стигла у наше крајеве, гајила се као међуусев кукуруза, донедавно је била заборављена, али су њена благотворно својства допринела да се у великом стилу врати на трпезу. Пољопривредницима добро је позната, а мирису печеног дулека тешко је одолети у зимским месецима када се температура мери у минусу.

Све ово врло добро зна, шесточлана породица Вешић из Мачванског Метковића, генерацијама бави повртарством и производи домаће сорте бундева. Гаје старе сорте, слатке, добре за пите и прављење чорбица (данас модерно названих потажи). Ове године су имали око хектар, са тенденцијом повећања површине.

-Бундева није захтевна за узгој, те се може рећи да је делом и органска намирница. Не тражи много хербицида, нити хемијског третирања. Семе које користимо је наше, тако да је и улог мањи - каже домаћин Миленко Миле Вешић за наш лист о наранџастој мачванској банани.

За пласман нема бриге
Оно што брине сваког пољопривредника, по стизању рода је пласман. Тржиште за бундеву није устаљено, не постоји организовани откуп, те и цена често зависи од потражње.
-Више од деценије гајимо бундеву и имамо своје купце. Код продаје проблем је што не постоје откупна места, већ се сналазимо. Имамо среће да својим сталним муштеријама на велико продамо око 80 % рода. Ова сезона је била веома добра, имали смо принос око 20 тона - појашњава Миленко и напомиње да је потражња за бундевом почела и пре календарског почетка јесени и да складиштену има малу количину.

Фото: "Глас Подриња"


Бундеве воле топлоту и квалитетан супстрат, а након убирања могу се чувати и до 6 месеци, а производи овог домаћина увелико су на трпезама. Цена је била задовољавајућа и то је један од разлога што планира проширење. Према извештајима стручњака принос бундеве у Банату је смањен, што може бити и један од разлога за успех мачванских ратара.
-Продавали смо бундеве по цени од 30 до 40 динара у свом дворишту на веће количине, иако је цена у продавницама знатно већа, као и за све културе. Надамо се да ће и наредна година бити добра - закључује наш саговорник.


Истиче да је ипак радна снага потребна како би се добио добар производ за тржиште. Највеће ангажовање је у време бербе и током зрења како вреже не би обрасле у траву. По овом питању најревноснији је најстарији члан породице Вешић, дека Петар који брине да сваки плод буде врхунског квалитета, а други чланови домаћинства помажу у складу са обавезама и могућностима.

Иако је бундева за конзумацију доступна од августа до марта, најбоља је у јесен, у октобру и новембру, када је концентрација храњивих материја највиша, укус најбољи, а количина витамина, минерала и антиоксиданата највећа.

-Наша бундева је идеална за печење. Посебно у рерни Смедеревца, тако се најбоље осети њен пун мирис и укус. Најлепша је зими, у време празника.

По купцима се види да се мења начин исхране, те сада више траже пољопривредне производе који су некада били у свакодневној употреби. Долазе из различитих крајева Србије, купују за себе и пријатеље. Бундева је поново у моди и све више говоре о њеној лековитости


Њена наранџаста боја указује на богатство провитамина А који уз витамине Б1, Б2, Б3 и Б6 доприносе здрављу. Ту су и минерали: калијум, фосфор, калцијум, гвожђе који су нам неопходни у зимско доба. Било да се користи свежа, печена, или кувана њена лековита дејства се не умањују.

Богата је незасићеним масним киселинама, биљним беланчевинама, омега-3 и омега 6 есенцијалним масним киселинама које повећавају енергију организма, јачају рад централног нервног система и успешно доприносе равнотежи холестерола у крви.

Због наведених ефеката одређених намирница постепено се у исхрану враћају оне које позитивно утичу на здравље и тржиште бележи пораст потражње и потрошње „здравих“ намирница.

Неизвесност мучи пољопривреднике
Уз узгој бундеве Вешићи годинама производе и купус. Као и за друге културе, временски услови утичу на принос, а тржиште диктира цену. Глобална епидемија утицала је на смањену потражњу, те је прошлогодишња цена била минимална, док је ове знато већа, али је принос смањен. Из објективних разлога смањили су засад купуса.

Фото: "Глас Подриња"


-Неизвесност и несигурност су увек присутни у пољопривреди. Зависимо од многих фактора, а не можемо да утичемо на све. Због тога се многи одлучују да се запосле у фирмама, а села полако нестају - каже Миленко и напомиње да са растом цена расте и цена сточне хране, а све то доводи пољопривреднике у незавидан положај. У прилог говори и поменута цена купуса, као само један од примера живота на селу и ситуације у којој ће се наћи светско тржиште хране у наредном периоду.


-По купцима се види да се мења начин исхране, те сада више траже пољопривредне производе који су некада били у свакодневној употреби. Долазе из различитих крајева Србије, купују за себе и пријатеље. Бундева је поново у моди и све више говоре о њеној лековитости - додаје Миленко.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa