Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Великанке српске културе
ДОМ ЈЕВРЕМА ГРУЈИЋА 20. ЈАНУАРА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ

Великанке српске културе

Ауторке изложбе: Бранка Цонић, директорка Дома Јеврема Грујића, др Гордана Бекчић и историчарка уметности Ружица Опачић. Изложбу отвара министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић
Ко су жене које су својим делима утирале пут женским правима, слободама и стваралаштву у Србији? Ста о њима знамо, а шта нам је скривено?
У Дому Јеврема Грујића у Београду, у Светогорској 17, у четвртак 20. јануара 2022. у 11 часова биће отворена изложба „Великанке српске културе“,на којој ће бити представљене славне жене наше историје које су својим делима, храброшћу и доприносом српској култури, али и целокупној српској историји,утицале на развој српске мисли и друштва уопште.

Покровитељи изложбе су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда и Повереник за заштиту равноправности.

ДА ЛИ ЗНАТЕ?
Да ли знате да је Милица Стојадиновић Српкиња била прва српска песникиња, коју је Вук Стефановић Караџић звао „моја кћи из Фрушке“, а Његош о њој изрекао чувено: “Ја појета, она појета, да нијесам калуђер, ето књегиње Црној Гори”.
Да је Полексија Тодоровић прва жена која је осликала један иконостас и заједно, четкицу под четкицу, радила портрете са својим супругом Стевом – он фигуру, а она детаље.
Да је Драга Љочић била прва докторка наука у Србији и прва жена која је уписала факултет у време када су они били отворени само за мушкарце, а због захтева да треба да има исту плату, заувек изгубила државну службу.
Да је Бета Вукановић била једна од наших првих карикатуристкиња, која је са супругом Ристом покренула прву сликарску школу, а у Србију донела дух европског сликарства и да је пуних 75 година друговала са четкицом.
Да је Милена Павловић Барили излагала раме уз раме са Фридом Кало и својом уметношћу покорила свет, док је у својој земљи безуспешно тражила посао професорке ликовног.
Да је чувена Исидора Секулић била прва жена академик у Србији, говорила 6 светских језика, а која је услед неоправдане критике спалила започето дело, које је до дан-данас остало под велом тајне.
Да је за раскош и лепоту нашег главног града била задужена Јелисавета Начић, која је креирала здања уписана у вечност. Жена која стоји иза раскошног здања Цркве Александра Невског, Основне школе “Краљ Петар Први” и култног степеништа које нас уводи у магију Калемегданског парка. Због битке за ослобођење свих заробљених Срба после Балканских ратова, протерана је у логор Нежидер, у коме је упознала и своју највећу љубав. Њена жеља за образовањем била је толико јака да је за њу потрошила сав свој мираз.
Чућете о трагичној судбини заборављене српске сликарке Видосаве Ковачевић, чија је стваралачка нит прекинута са само 24 године, а за 8 година стваралачког рада прешла је пут од реализма до импресионизма и експресизма, оставивши заоставштину коју многи уметници не остваре за деценије рада. Један принц ју је ипак спасао од заборава – био је то господин, дипломата, врсни љубитељ уметности и колекционар Павле Бељански – ми бисмо рекли, чувар скривеног блага.
Чућете незаборавне приче сликарке Љубице Цуце Сокић о животу у Паризу у време када су у њему стварали Брак, Пикасо, Матис … која је стално истицала како Дорћол воли више од Париза, али и о дворској дами краљице Марије Карађорђевић из Јевремове улице - Бели Павловић и нераскидивом пријатељству уметница које су делиле један чувени атеље.
А сигурно нисте знали да је Десанка Максимовић негодовала када је чула да јој се подиже споменик у свом родном граду, па су морали да јој објасне како је уствари посвећен поезији, а само има њен лик.


Ауторке изложбе су: Бранка Цонић, директорка Дома Јеврема Грујића, др Гордана Бекчић и историчарка уметности Ружица Опачић. Изложбу отвара министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић.

Партнери изложбе су Музеј града Београда, Спомен-збирка Павла Бељанксог, Галерија Милене Павловић Барили, Уметничка галерија Надежде Петровић, Галерија САНУ, Музиколошки институт САНУ, Музеј позоришне уметности Србије, Народни музеј Ваљево, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Задужбина Десанке Максимовић, Галерије X Витамин, ШТАБ и Б2, приватне колекције, као и Матица српска и „Каква Женска!“.

Видосава Ковачевић, Девојка у ентеријеру 1900, Музеј града Београда


Да ли знате да појам „великанке“ не препознаје чак ни Google?
Често скрајнуте, још чешће заборављене, 18 великанки српске културе, чије ће дело бити представљено на овој значајној изложби, утирале су пут новим генерацијама сликарки, књижевница, лекарки, научница, филозофкиња, боркиња за бољи социјални положај жена у професионалном животу. Биле су и болничарке, и ратнице, с медаљама и чиновима, по много чему прве у свом граду, земљи, па и Европи. Прве на студијама, прве са дипломом, прве докторанткиње, прве књижевнице, прве сликарке, прве управнице, чланице Српске академије наука и уметности, оснивачице уметничких удружења, али и друштава за заштиту жена. Увек патриоткиње, често су балансирале између борбе за лично остварење и окова које им је наметало патријархално друштво, још чешће остајале несхваћене у борби за остваривање личних, уметничких, социјалних и животних циљева.

Фотографија три девојке, игра крај реке Дунава, на полеђини запис Маге Магазиновић, Музеј града Београда


Циљ пројекта “Великанке спрске културе” јесте да се повећа видљивост женског културног наслеђа које је омогућило да жене данас заузимају највеће положаје у нашој култури и друштву. Њихова истрајност, непоколебљивост, снага да се баве својим позивом била је несавладива сила и пламен који је мењао наше друштво, а у коме су саме често сагоревале. Верујемо да нам се сада, док причамо о њима, осмехују.

Писаћа машина Исидоре Секулић, Универзитетска библиотека Светозар Марковић


Често слављене у иностранству, а несхваћене у својој земљи, неретко у борби против патријархата, бирократије и неписаних правила, утирале су пут новим генерацијама, несвесним да за могућности које данас имају треба да захвале својим славним преткињама.

Изложба ће бити отворена од 20. јануара до 27. марта 2022. године. Радно време Дома Јеврема Грујића је четвртком и петком од 15.00 до 20.00х и суботом од 11.00х до 16.00х. Током трајања изложбе, биће бројна предавања, представе, перформанси и тематске вечери, инспирисане њиховим делима


Неке су биле слављене за живота, по некима се зову школе, болнице и улице, о некима се тек понекад проговори, а неке су остале заборављене.

Бета Вукановић, У кафани око 1900, пастел, Музеј града Београда


Милица Стојадиновић Српкиња, Мина Караџић, Полексија Тодоровић, Драга Љочић, Бета Вукановић, Надежда Петровић, Исидора Секулић, Јелисавета Начић, Марија Мага Магазиновић, Видосава Ковачевић, Аница Савић Ребац, Зора Петровић, Десанка Максимовић, Лепосава Ст. Павловић, Милена Павловић Барили, Љубица Марић, Лјубица Цуца Сокић и Соја Јовановић посетиоцима изложбе испричаће своје животне приче, судбине и постигнућа. Да их не заборавимо, јер су велике.

Виолина Љубице марић, Музиколошки институт САНУ


Постоји на десетине жена које заслужују подједнаку пажњу попут 18 великанки пред вама, које овом изложбом само отварају врата ка бескрајном океану женског културно-историјског наслеђа, према којем је тим који је радио на поставци изложбе тек закорачио.

Аутопортрет Милене Павловић Барили са белим шеширом, галерија МПБ у Пожаревцу


На изложби ћете моћи да видите и велики избор личних предмета наших великанки, као што су виолина наше прве композиторке Љубице Марић, чија дела су изводили највећи светски оркестри, затим лични предмети Милене Павловић Барили, чувени шешир Десанке Максимовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa