Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Тешко препознатљив коров
ДИВЉИ ОВАС

Тешко препознатљив коров

Примена хербицида је недовољна мера за бробу против дивљег овса. Посебна пажња се мора посветити примени чистог семенског материјала као и примени плодореда. Ове две мере су једне од најважнијих превентивних мера у борби против дивљег овса
На њивама широм нашег региона све је више присутан дивљи овас (Авена фатуа) у усевима стрних жита. Веома често се дешава да пољопривредни произвођачи не препознају ову коровску врсту у почетним фазама развоја јер је јако сличан озимим стрним житима.

Дивљи овас је једногодишња врста траве, која се размножава семеном. Висока је од 50 до 150 цм и има јак коренов систем који може да расте и преко 1 м у дубину земље. Стабло им је усправно и глатко а листови дуги, глатки, тамнозелене боје са маљама на рубовима.

Маљавост рубова је карактеристична одлика ове коровске врсте по којој се распознаје од усева стрних жита код кога нема маља по рубовима листова. Цваст дивљег овса је растресита метлица а лигула је у облику овалне и тупе опнице. Дивљи овас производи од 500 до 1000 семена по једној биљци а семе одржава клијавост у земљи и по неколико година. Током испаше домаћих животиња семе дивљег овса може да очува клијавост и проласком кроз цревни тракт, па се посебно мора водити рачуна о примени добро згорелог стајњака. Клија и ниче на дубини мањој од 20 цм, а цвета и плодоноси у јуну и јулу.
Примена хербицида је недовољна мера за бробу против дивљег овса. Посебна пажња се мора посветити примени чистог семенског материјала као и примени плодореда. Ове две мере су једне од најважнијих превентивних мера у борби против дивљег овса.

Дивљи овас је коровска врста која се сврстава у сегеталне корове стрних жита (јављају се најчешће у стрним житама, прате њихов раст и развој, док се у другим усевима спорадично јаваљу и тешко успева да заврши своју вегетацију-значи коров који се током дужега времена издиференцирао у биљку прилагођену агротехници усева и микроклими коју усев ствара на своме станишту). Правилном применом плодореда (сетвом окопавина) стварају се неповољни услови за ницање ове коровске врсте. На веома закоровљеним њивама препорука је што дужи низ година не сејати усеве стрних жита да би се постигло у што већој мери пропадање резерви семена дивљег овса у земљишту и самим тим смањио инвазивни потенцијал наредних вегетација.

Од хербицида који су регистровани на нашем тржишту постоји само препарат Паллас 75 WГ на бази активне супстанце пироксулам 75 г/кг. Паллас 75WГ се примењује од другог листа до појаве другог коленца жита у количини од 0,25 кг/ха у мешавини са 0,5 л/ха оквишавача. Паллас 75 WГ се примењује када је температура између 8°C до 25°C и када су корови у фази интензивног пораста.

Поред дивљег овса Паллас75 WГ делује и на широколисне коровске врсте као што су: кукољ, вијушац, жаворњак, самоникли сунцокрет, мртва коприва, горушица-жутан, мишјакиња-мекуша, кравља стиснуша, бршљенаста честославица, персијска честославица, пољска љубичица, девојачка трава-хоћу нећу, велики мухар, броћика лепуша, жеравац, велика мртва коприва, безмирисна камилица, велики дворник, сиви мухар, пиревина, паламида, попонац, дивља салата, француски љуљ, булка, птичји дворник.
ПРЕПОРУКЕ И НАПОМЕНЕ ЗА ПРИМЕНУ Паллас 75 wг

НЕ СМЕ СЕ примењивати у усевима ЈЕЧМА и ТВРДИМ, ДУРУМ ПШЕНИЦАМА (Тритицум дурум).
ПССС ШАБАЦ, Славица Максимовић дипл.инж. заштите биља

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa