Инфо

31. март 2022.31. мар 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

“Срби на Корзици” Зорана Радовановића

Друго капитално издање пред читаоцима

“Срби на Корзици”, друго допуњено издање ће бити промовисана у Београду, а планирано је да буде представљена публици у Новом Саду и Шапцу. Књига је важна, јер расветљава историјска дешавања и истовремено одаје почаст храбрим јунацима Великог рата од којих је 6.000 боравило на Корзици у избеглиштву
Учитељ из села Дреновац, Зоран Радовановић, заљубљеник у историју и аутор књиге “Срби на Корзици” недавно је објавио допуњено издање дела у ком је сабрао и забележио сећања Срба који су током ратних година избегли на током Првог светског рата на поменуто француско острво. Вођен мишљу да је спона између Србије и Француске више од савезништва у Великом рату Радовановић је значајан део свог рада посветио пријатељству два народа, како у тешким временима, тако и у периоду мира.

Гост француског амбасадора



Прва књига “Срби на Корзици” објављена 2014. у издању Издаваштва РТС и “Прометеја” из Новог Сада, а сада је доживела допуњено издање. Публикација је плод накнадног и додатног седмогодишњег истраживачког рада у односу на прво издање, те њен тематски садржај знатно превазилази објављени историјски материјал претходног издања.

Капитално издање било је повод за сусрет Радовановића и новопостављеног амбасадора Француске у Београду Пјера Кошара. Зоран Радовановић био је гост Његове екселенције у Београду, а разговору је присусуствовао и директор Француског института у Београду Станислас Пјерe.

Иако је ово први сусрет Радовановића и амбасадора Кошара није прва посета француској амбасади. У више наврата аутор књиге “Срби на Корзици” разговарао је са некадашњим дипломатским представником Француске У Србији Фредериком Мондолонијем, за кога каже да су постали пријатељи, а повезала их је књига “Срби на Корзици”. Тема је посебно заинтересовала Мондолонија, пореклом са Корзике, садашњег директор Дирекције за централну Европу и Министарства спољних послова Европе који је написао предговор француском издању. Овај предговор се може наћи и на странама друге проширене верзије књиге на српском језику.

-У поговору за друго издање је и коментар Наташе Марић, амбасадорке Србије у Француској и Монаку са седиштем у Паризу. Рецезент књиге је историчар др Радомир Поповић виши научни сарадник Историјског института у Београду. Књига ће бити промовисана у Београду, а планирано је да буде представљена публици у Новом Саду и Шапцу - каже Радовановић и наглашава да је велика част разговарати са дипломатским представником земље као што је Француска.

-Амбасадор је угостио неког ко није из дипломатских кругова, јер је препознао да је ово књига заједничке историјске истине Србије и Француске. У пријатној атмосфери смо разговарали и о будућим активностима и будућој сарадњи. Његова екселенција, Кошар је исказао интересовање да посети Шабац и упозна се са историјом и културом града који је носилац одликовања за страдање и херојска дела у Првом светском рату када је и назван Српски Верден - додаје Радовановић указујући на спону Француске и Шапца.

-Увек волим да кажем „држи се новог пута и старог пријатеља“ и да се „будућност гради на искуствима предака“.

Омаж херојима и ратницима


Књига је важна, јер расветљава историјска дешавања и одаје почаст храбрим јунацима Великог рата од којих је 6.000 боравило на Корзици у избеглиштву.

Друго, допуњено издање подржао је и Град Шабац на конкурсу за суфинансирање пројеката у култури као дело од значаја за локалну и националну историју, а посебно културу сећања.


Радовановић део Молијерових дана


Током манифестације “Молијерови дани” у организацији Француског института, која ће бити одржана 11. и 12. маја, важан сегмент програма биће посвећен Корзици.

-Делегација са Корзике биће тада у Београду. Српској јавности представиће се и писац Жером Ферари, добитник Гонкурове награде, чија су три романа преведена на српски језик - наглашава Зоран Радовановић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa