Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Спровођење акција појачане контроле саобраћаја

Поштовање прописа пут ка безбедности

У циљу повећања безбедности саобраћаја на подручју Полицијске управе у Шапцу, припадници полиције појачано контролишу саобраћај са посебним акцентом на откривање и санкционисање прекршаја који су најчешћи узроци саобраћајних незгода
У циљу повећања безбедности саобраћаја, спроводе се како редовне, тако и регионалне, локалне, централне и међународне акције усмерене на санкционисање прекршаја који су најчешћи узроци саобраћајних незгода. На територији Мачванског округа уочено је да велики број грађана не поштује саобраћајне прописе.

Одељење саобраћајне полиције Полицијске управе Шабац покрива територију Мачванског округа која има два града и шест општина. На том подручју живи око 300.000 становника и представља важно транзитно подручје преко којег прелази већи број државних путева. Само град Шабац има око 115.000 становника, а кроз град пролази седам важних државних путева којима транзитира велики број возила.

ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ
У циљу повећања безбедности саобраћаја на подручју Полицијске управе у Шапцу, припадници полиције појачано контролишу саобраћај са посебним акцентом на откривање и санкционисање прекршаја који су најчешћи узроци саобраћајних незгода.

-Акције које спроводимо један су од начина да побољшамо стање безбедности саобраћаја. За прва три месеца ове године, на територији наше полицијске управе спроведена је 21 регионална акција, 19 локалних, једна централна и две међународне у сарадњи са Европском мрежом саобраћајне полиције, а ове акције, између осталог, биле су усмерене на откривање прекршаја прекорачење брзине кретања, вожњу под дејством алкохола и психоактивних супстанци, коришћење сигурносног појаса и непрописног превоза деце - рекао је начелник Одељења саобраћајне полиције Зоран Селенић.

Према његовим речима, у редовним и појачаним контролама, од почетка године откривено је укупно 13.369 прекршаја, што је за око 36,5 одсто више у односу на прва три месеца 2021. године.
Најчешћи прекршаји су неприлагођена брзина - 3.605 прекршаја, потом некоришћење сигурносног појаса - 2.259, а затим и непрописно паркирање - 1.234. Полиција је затекла и 835 возача који су за воланом били под дејством алкохола и 18 под дејством психоактивних супстанци.

Током претходне године, саобраћајна полиција спровела је 52 регионалне акције, две централне и 10 међународних, а како у њима, тако и током редовних контрола, откривено је укупно 41.758 прекршаја, што је за око 12 одсто више у односу на 2020. годину.

МЕЂУНАРОДНЕ АКЦИЈЕ - ПОЈАС, БРЗИНА
Почетком априла, током међународне акције усмерене на откривање прекршаја некоришћења сигурносног појаса и непрописног превоза деце откривено је укупно 1.223 прекршаја.

Од овог броја, санкционисано је 919 особа које нису користиле сигурносни појас, од којих 769 возача, као и 31 прекршај непрописног превоза деце. Такође, санкционисана су 273 возача која су непрописно користила мобилни телефон.

-Ако ову статистику упоредимо са другим градовима у Србији, можемо се похвалити да смо други по броју откривених прекршаја - истакао је начелник.

АПЕЛ УЧЕСНИЦИМА У САОБРАЋАЈУ
Начелник Селенић нагласио је да ће саобраћајна полиција, у циљу унапређења стања безбедности током предстојећих празника појачано контролисати учеснике у саобраћају с посебним акцентом на откривање и санкционисање прекршаја који су најчешћи узроци саобраћајних незгода.
-Апелујемо на возаче да поштују ограничење брзине кретања возила и користе сигурносни појас, да не управљају возилом под дејством алкохола, као и да не користе мобилни телефон на непрописан начин. Такође, апелујемо и на све остале учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, јер на тај начин чувају свој и животе других учесника у саобраћају - поручио је Зоран Селенић.


У међународној акцији појачане контроле усмереној на откривање прекршаја прекорачења брзине, спроведеној крајем марта, санкционисано је укупно 1.384 прекршаја, од којих 1.116 прекршаја неприлагођене брзинe, а 38 возача затечено је како управља возилом под дејством алкохола.
Током ове акције, саобраћајна полиција ангажовала је све расположиве уређаје за мерење брзине кретања, а сваки возач који је заустављен због прекорачења дозвољене брзине кретања био је и алкотестиран.

У оквиру акције реализован је и такозвани „Спид маратон“, током кога је на свим најважнијим путним правцима брзина мерена непрекидно, у трајању од 24 часа и током које је санкционисано 165 возача који су возили брзином већом од дозвољене, као и четири који су возилима управљали под дејством алкохола.

Брзину је највише прекорачио возач „бмв“ који је у Дуваништу возио 140,6 километра на час, што је за 90,6 више од дозвољене, док је у Лозници заустављен возач „опел астре“ са 3,02 алкохола у организму.

КАЗНЕ ЗА ПРЕКРШАЈЕ
За прекорачење дозвољене брзине кретања Законом о безбедности саобраћаја на путевима предвиђена је новчана казна у износу од 3.000 до 140.000 динара, а за вожњу под дејством алкохола предвиђене су новчане казне у износу од 10.000 до 140.000 динара.

Кретање возила на путу у насељу која је за више од 90 километара на час већа од дозвољене, односно ван насеља брзином која је за више од 100 километара на час већа од дозвољене, као и вожња у стању потпуне алкохолисаности, више од 2 промила, сматра се насилничком вожњом и осим новчане казне у износу од 120.000 до 140.000 динара изриче се и казна затвора у трајању од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу у трајању од 240 до 360 сати и новчана казна у износу од 120.000 до 140.000 динара, као и обавезно изрицање заштитне мере забране управљања возилом у трајању од најмање 10 месеци и изрицање 15 казнених поена.

Уколико возач не користи сигурносни појас како је то прописао произвођач возила, или уколико возач мотоцикала и мопеда не носи заштитну кацигу, казниће се са 10.000 динара, а исту новчану казну ће платити и возач који користи мобилни телефон на непрописан начин.

ПРЕВЕНТИВНЕ АКЦИЈЕ
Поред активности на откривању и санкционисању саобраћајних прекршаја, припадници саобраћајне полиције активно учествују и у многим превентивним пројектима и кампањама које имају за циљ повећање свести свих учесника у саобраћају.

У сарадњи са градом, Агенцијом за безбедност и Саветом за координацију послова безбедности саобраћаја спроводимо пројекте чији је циљ да нашим суграђанима укажемо колико је битно да доследно поштују саобраћајне прописе, јер је то једини начин да чувају свој и животе других учесника у саобраћају.

-У акцији „Млади и безбедни“ разговарали смо са младим возачима о значају поштовања саобраћајних прописа и апеловали на њих да буду пажљиви како у циљу њихове, тако и у циљу безбедности осталих учесника у саобраћају. Током пројекта „Кацига главу чува“, који смо спровели у сарадњи са мото клубом „Чивија“, а који је био усмерен на возаче мотоцикала, делили смо флајере о безбедном коришћењу кациге, док су бициклистима и пешацима на нашем подручју подељени „трептачи“ односно уређаји који омогућавају уочавање бициклиста и пешака у условима смањене видљивости- истакао је начелник Селенић.

Иначе, припадници саобраћајне полиције у Србији, па тако и на подручју Полицијске управе Шабац традиционално, почетком школске године реализују превентивну акцију „Школа“, током које је појачана контрола саобраћаја на улицама и раскрсницама у зонама школа, а највећа пажња посвећена је првацима којима полицајци пружају помоћ на прилазима школама.

Такође, како би путовање ученика на екскурзије било безбедно, саобраћајна полиција контролише аутобусе и возаче који превозе ђаке и од почетка године преконтролисано је 15 аутобуса којима су се ученици возили на екскурзије.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa