Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

АВАНТУРИСТИЧКА АТЛЕТСКА ТРКА CERSKA OCR BITKA СА ПРЕПРЕКАМА НА ЦЕРУ

У част јунака „Плаве планине“

Трка је привукла велику пажњу, како учесника тако и посетилаца легендарне планине, коју још називају Плавом и осматрачницом Србије. Учествовали су жене и мушкарци, спортисти, војска, полицајци, ватрогасци и други љубитељи природе
Други по реду атлетски спектакл Cerska OCR bitka, авантуристичка атлетска трка са препонама, одржана је прошле суботе на највишим падинама Цера. Стаза је била дуга 15 километара. Имала је укупно 30 препрека и кумулативни успон 800 метара.

Трка је привукла велику пажњу, како учесника тако и посетилаца легендарне планине, коју још називају Плавом и осматрачницом Србије. Учествовали су жене и мушкарци, спортисти, војска, полицајци, ватрогасци и други љубитељи природе.

Фото: "Глас Подриња"


Отворио ју је градоначелник Шапца др Александар Пајић, а о њеном значају, уложеном труду, организацији и карастерикама говорили Иван Пајкић и Вељко Марковић. Стазу одликује тежак терен и препреке које подсећају на пешадијске, а садрже елементе тестова снаге, кординације, спретности и брзине.

-Ово је изузетан друштвено-историјски локалитет од значаја за целу Србију. Потрудићемо се да још више учинимо приступачнијим туристичке и остале привредне потенцијале Цера. У првом плану је дакле туристички потенцијал Цера и пропаганда ове дестинације као изузетног локалитета за љубитеље природе и здравог живота, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић, подсећајући на историјски значај Цера као места величанствене победе Српске војске у Првом светском рату, што је уствари и прва победа савезника у овом страховитом ратном окршају на коју организатории желе да подсете, и овом трком, другом по реду у којој је учествовало око 700 такмичара, што је скоро дупло више него прошле године.

Фото: "Глас Подриња"


Значај Цера је историјски и географски. Налази се на 600 метара надморске висине. Клима је овде умерено континентална.

Поред богатих шума и ливада, испод плодног хумуса крије огромне количине квалитетног камена, потребног у грађевинарству.

Велики простор душу је дао за развој воћарства и повртарства. Када је у питању ово прво чувена је поцерска шљива, али и јагодичарско воће, што уз одговарајућа државна улагања, поготово у постојећој ситуацији када се у Свету осећа несташица хране, може имати вишеструку корист.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa