Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Мој Шабац у Библиотеци шабачкој

Омаж граду

„Овогодишња изложба посвећена је граду и његовим симболима, као граду који је спој европске елеганције и топлине, гостопримљивости и духовитости његових становника“, истиче професорка ШПУ Мина Ступар
У оквиру едиције „Култура ћирилице“ у Галерији градског храма приређена је изложба „Мој Шабац“ поводом два важна јубилеја, две деценије сарадње Библиотеке шабачке и Школе примењених уметност и Дана града Шапца.

Поставка је посвећена симболима града, те су ученици инспирацију пронашли у свему што Шабац чини посебним.

-Сваке године ученици нас изненаде раскошним талентом, оригиналношћу поставке и потврђујући да су формирани уметници који ће негујући културу ћирилице једног дана бити прави амбасадори и понос нашег граде - истакла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић о поставци.

-Шабац је град који сам одабрала, није ми додељен. Он није само нужан разлог моје егзистенције, већ довољан разлог за срећу и понос, јер сам га бирала. Мој Шабац у ком сам рођена, одгојена. Град у ком чувам сва своја јуче и стремим ка сутра.

Директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић указала је на дугогодишњу сарадњу две установе.

-Библиотека је увек наша кућа знања и подршке. Током две деценије путовали смо кроз прошлост, садашњост и будућност. Наша обавеза је да чувамо град, његово историјско и културно наслеђе. Уверена сам да ће листа симбола града у наредним деценијама бити све дужа, јер се Шабац убрзано развија на задовољство свих нас - навела је директорка ШПУ.

Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић отварајући поставку подсетио је присутне на важност неговања културе у јавној сфери.

-Драго ми је што је баш изложбом у Библиотеци започела прослава обележавања Дана града Шапца. Кроз поставку можемо видети како се град развијао кроз векове и шта је то што баштини. Сматрам да је 22. Април добро одабран као датум за Дан града. Када је последњи турски војник напустио касарну на Сави то је била последица, не ратова, него преговора и то је оно што баштинимо. То треба у будуће да буде велика вредност нашег града, јер негујемо дијалог, имамо разумевања за све и то се осећа у граду - додао је Пајић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa