Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПЕТОДЕНВНА МАНИФЕСТАЦИЈА У ОДСЕКУ ЗА МЕДИЦИНСКЕ И ПОСЛОВНО-ТЕХНОЛОШКЕ СТУДИЈЕ АКАДЕМИЈЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

“Каријерни дани” приближили студенте пракси

”Каријерни дани” су једна у низу манифестација које се организују у априлу, који цео посвећујемо студентима, због тога што је 4. април студентски дан. Ово је јединствен начин да се они информишу о могућности за реализацију стручне праксе. Потрудили смо се да у ових пет дана доведемо госте који ће одговорити на питања свих студената, са осам студијских програма
Петодневна манифестација “Каријерни дани” одржана је прошле седмице у Одсеку за медицинске и пословно-технолошке студије Академије струковних студија Шабац. Обухваћено је свих осам студијских програма, а циљ је да се студенти боље упознају са занимањем за које се школују и то из искуства људи остварених на том пољу.

Манифестација је први пут организована на овај начин, а намера је да постане традиционална.

-”Каријерни дани” су једна у низу манифестација које се организују у априлу, који цео посвећујемо студентима, због тога што је 4. април студентски дан. Ово је јединствен начин да се они информишу о могућности за реализацију стручне праксе. Потрудили смо се да у ових пет дана доведемо госте који ће одговорити на питања свих студената, са осам студијских програма. Имали смо преставнике апотекарских установа, локалних компанија, ИТ компаније из Новог Сада, хотел и ресторан са Дивчибара, као и професорку са Универзитета у Новом Саду. Имали смо и раније овако нешто, али је трајало само један дан и звало се “Корак до посла”. Надамо се да ће овако организована манифестација сваке године бити све већа, рекла је др Јелена Јевтић координатор “Каријерних дана”.

Студенти на овај начин могу да стекну додатно практично знање и боље спознају шта их чека након завршених студија. Неки од њих имаће прилику и да се запосле.

-Нека фирме се јављају да би се представиле и понудиле им неку врсту посла или плаћену стручну праксу, или да би једноставно представили фирму у којој студенти могу да раде одређени студијски програм. До сада смо преко програма стручне праксе имали организоване посете фирми, а сада је то нешто интензивније. Студенти су задовољни предавањима и веома су заинтересовани. Пријавио се већи број студената од очекиваног, навела је др Мирјана Антонијевић Николић руководилац Одсека за медицинске и пословно-технолошке студије.

Студенти студијског програма фармација и здравствена нега имали прилику да чују искуства четири успешна фармацеута богатих каријера: спец. фарм. Јулијане Станојевић, директора Апотекарске установе “Апотека Јулифарм”; спец. фарм. Милоша Марјановића, специјалисте биолошких лекова; спец. фарм. Ненада Радовића, директора Апотекарске установе “Мелиса” и спец. фарм. Милице Ђукановић, шефа апотеке “Мелем”. Тема предавања је било “Пут лека од клиничких студија до пацијента.

спец. фарм. Роланд Антонић, Фото: "Глас Подриња"


-Студенти су прво имали представљање “Каритаса” и њихових услуга. Касније је стручни део био посвећен будућим фармацеутима. Гостујући фармацеути су им представили како изгледа пут лека од клиничких студија, преко регистрације и производње до пацијента, односно издавања кроз апотеку. Студенти се на овај начин упознају са тим како се може градити каријера, која су све њихова будућа потенцијална места запослења и да упознају људе који су успели захваљујући свом знању, раду и труду, навео је спец. фарм. Роланд Антонић, руководилац студијског програма фармација.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa