21. april 2022.21. apr 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

AVANTURISTIČKA ATLETSKA TRKA CERSKA OCR BITKA SA PREPREKAMA NA CERU

U čast junaka „Plave planine“

Trka je privukla veliku pažnju, kako učesnika tako i posetilaca legendarne planine, koju još nazivaju Plavom i osmatračnicom Srbije. Učestvovali su žene i muškarci, sportisti, vojska, policajci, vatrogasci i drugi ljubitelji prirode
Drugi po redu atletski spektakl Cerska OCR bitka, avanturistička atletska trka sa preponama, održana je prošle subote na najvišim padinama Cera. Staza je bila duga 15 kilometara. Imala je ukupno 30 prepreka i kumulativni uspon 800 metara.

Trka je privukla veliku pažnju, kako učesnika tako i posetilaca legendarne planine, koju još nazivaju Plavom i osmatračnicom Srbije. Učestvovali su žene i muškarci, sportisti, vojska, policajci, vatrogasci i drugi ljubitelji prirode.

Foto: "Glas Podrinja"


Otvorio ju je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, a o njenom značaju, uloženom trudu, organizaciji i karasterikama govorili Ivan Pajkić i Veljko Marković. Stazu odlikuje težak teren i prepreke koje podsećaju na pešadijske, a sadrže elemente testova snage, kordinacije, spretnosti i brzine.

-Ovo je izuzetan društveno-istorijski lokalitet od značaja za celu Srbiju. Potrudićemo se da još više učinimo pristupačnijim turističke i ostale privredne potencijale Cera. U prvom planu je dakle turistički potencijal Cera i propaganda ove destinacije kao izuzetnog lokaliteta za ljubitelje prirode i zdravog života, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, podsećajući na istorijski značaj Cera kao mesta veličanstvene pobede Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, što je ustvari i prva pobeda saveznika u ovom strahovitom ratnom okršaju na koju organizatorii žele da podsete, i ovom trkom, drugom po redu u kojoj je učestvovalo oko 700 takmičara, što je skoro duplo više nego prošle godine.

Foto: "Glas Podrinja"


Značaj Cera je istorijski i geografski. Nalazi se na 600 metara nadmorske visine. Klima je ovde umereno kontinentalna.

Pored bogatih šuma i livada, ispod plodnog humusa krije ogromne količine kvalitetnog kamena, potrebnog u građevinarstvu.

Veliki prostor dušu je dao za razvoj voćarstva i povrtarstva. Kada je u pitanju ovo prvo čuvena je pocerska šljiva, ali i jagodičarsko voće, što uz odgovarajuća državna ulaganja, pogotovo u postojećoj situaciji kada se u Svetu oseća nestašica hrane, može imati višestruku korist.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa