Инфо

30. јун 2022.30. јун 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПОКС

Помен војводи Брани и српским четницима

Нема веће жртве него живот свој положити за ближње, пријатеље, отаџбину, свој народ. Управо свети кнез Лазар је то знао и показао да је бранити себе и свој народ од зла света дужност
Традиционално, 28. јуна, на Видовдан, Градски одбор Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) и Шапчани окупљени око равногорске идеје дали су помен војводи Брани и српским четницима код споменика у дворишту Медицинске школе „Др Андра Јовановић“.

-Овај споменик и част војводи Брани и српским четницима с почетка деведесетих година сачували су грађани окупљени око равногорске идеје који им сваке године на свети празник Видовдан, окупљајући се овде, одају помен и почаст. Градски одбор ПОКС-а је од свог оснивања препознао историјски значај овог споменика и заједно са равногорцима чува и поноси се историјом својих предака коју су ти хероји животима исписали. Зато ПОКС указује генерацијама на јунаштво предака на које морамо бити поносни без обзира на политичке различитости и позивамо све да нам се придруже и да очувамо важност и историјски бисер споменика у нашем граду и Србији. Свим грађанима честитам празник, желим им да га проведу у здрављу, с љубављу и да буду испуњени радошћу- истакао је председник Градског одбора и члан Председништва ПОКС-а Љубан Дамњановић.

Како је рекао протојереј- ставрофор Милан Пантелић, Видовдан је празник посвећен свим нашим јунацима на челу са кнезом Лазаром који су животе положили за одбрану своје вере и отаџбине.

-Нема веће жртве него живот свој положити за ближње, пријатеље, отаџбину, свој народ. Управо свети кнез Лазар је то знао и показао да је бранити себе и свој народ од зла света дужност. Ту ничега лошега нема, напротив, то је жртва која мора да се награди и која је награђена. Косово и Видовдан су велики догађај за наш народ, велика успомена за род српски, да се сећамо свих тих јунака, да их спомињемо, а нарочито да им се помолимо. Кнез Лазар је на Косову дао живот за одбрану своје отаџбине и вере и показао и доказао да се жртва увек награди и не бива жртва него нов пепео, ново узрастање и васкрсење. Човек који свој живот положи за отаџбину васкрсава и друге поред њега, другима омогућава живот вечни и царство небеско. То је суштина страдања и борбе за слободу и крст часни- поручио је Пантелић.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa