Инфо

4. август 2022.4. авг 2022.
Светлост духовне револуције
Изложба у Библиотеци шабачкој

Светлост духовне револуције

„Уметност треба да буде револуционарна сила која својим деловањем пропагира духовне вредности и једнакост људи. Уметник не треба да буде слеп за зло и ружноћу света, али својим деловањем не треба да повећава присуство истог“
У галерији Библиотеке шабачке љубитељи уметности до 1. септембра имаће прилику да погледају поставку „Светлост духовне револуције“ Удружења „Млада арт“ из Београда коју чине радови уметница: Бојане Савић, Милене Виторовић, Сандре Павловић Ранковић, Софије Ракиџић, Јелене Виторовић и Добринке Стојић.

Како је истакнуто на отварању поставке „идеја о удруживању потиче са студија на Факултету примењених уметности у Београду, а уметничка намера сажета је у Манифесту Удружења, у којем су, путем кратке форме изражавања, обједињени различити стваралачки импулси и стилови, а све у жељи за остваривањем духовне револуције“.

-Уметност треба да шаље поруку духовности и промене на личном нивоу, те ће те промене имати одјека и на ширу заједницу - додала је чланица Удружења „Млада арт“ Бојана Савић, сликарка.
„Заједничком поставком уметнице желе да прикажу своје различито стваралаштво које пропагира исте циљеве, који су усмерени и на повећање видљивости особа са инвалидитетом и маргиналних група са којима често сарађују“, наводе из градског храма књиге.

-Чланице Удружења заступају став да дело мора да задржи своју ауру и инсистирају на традиционалним сликарским техникама, ручном извођењу, оригиналности и непоновљивости уметничког дела. Уметничко дело треба да поседује естетске и ликовне вредности које говоре за себе, независно од концепта и контекста настанка дела. Уметност треба да буде револуционарна сила која својим деловањем пропагира духовне вредности и једнакост људи. Уметник не треба да буде слеп за зло и ружноћу света, али својим деловањем не треба да повећава присуство истог- истичу из Библиотеке шабачке.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa