Инфо

22. септембар 2022.22. сеп 2022.
Одржана Скупштина УИПС-а у Тренинг центру Шабац
Домаћин седнице Novitas consult обележио девет година постојања

Одржана Скупштина УИПС-а у Тренинг центру Шабац

УИПС постоји од 1966. године и веома је важна кровна оранизација која запошљава и бори се за бољи положај предузећа и особа са инвалидитетом.

Скупштини Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Републике Србије (УИПС) одржаној у петак у Тренинг центру Центра за стручно усавршавање Шабац присуствовали су директори чланова из целе земље, као и чланица Градског већа за рад, запошљавање и социјалну политику Јелена Милошевић и начелник Одељења за локални економски развој Драган Васић. Присутни су покушали да одговоре на постојеће изазове у раду и предложе мере и активности за унапређење положаја тих предузећа.

Радни ангажман кључан
-Изузетно нам је задовољство и част што смо домаћини 14. седнице Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и што организујемо овако битан скуп у нашем граду. Учествује 26 предузећа за професионалну рехабилитацију од 38 чланица Удружења инвалидних предузећа Србије. Novitas consult основан је управо 16. септембра, тако да славимо девет година постојања. Од 22 запослених, 19 је особа са инвалидитетом. Успешно послујемо, негујемо тимски дух и међуљудске односе и тако све изазове са лакоћом савладамо- истакла је директорка предузећа Novitas consult Марија Игњатовић.

УИПС постоји од 1966. године и веома је важна кровна оранизација која запошљава и бори се за бољи положај предузећа и особа са инвалидитетом.

-Од педесетак таквих предузећа на територији Републике, око 80 посто њих је у нашем чланству. Позиција особа са инвалидитетом је комплексна и професионална рехабилитација за њих је утолико значајна. Радни ангажман им омогућава економску сигурност и социјалну интеракцију. Трудимо се да кроз дијалог са надлежним Министарством и Владом и заинтересованим странама покушамо да поправимо њихову позицију и укључимо их у наше програме- навео је председник Скупштине УИПС-а Бранислав Бугарски.

Руководилац Одељења за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом Јавног фонда за стипендије, развој, инвалидност и издржавање Александра Кухар представила је резултате политике запошљавања особа са инвалидитетом у Словенији.

Представљени примери добре праксе
-Фонд је основало министарство законом и циљ је контрола ко испуњава квоту запослених, прикупљање средстава од предузећа која је не поштују, чак и путем издавања решења о обавезној уплати и расподела тих средстава послодавцима за подстицаје које закон наводи. Тај модел функционише од 2006. године. Закон се показао као добар, јер можемо да финансирамо све захтеве од доприноса уплаћених од стране предузећа која нису запослила довољан број особа са инвалидитетом- истакла је Кухар.

Један од основних циљева локалне политике је пружање подршке, како запошљавању самих особа са инвалидитетом, тако и предузећима за професионалну рехабилитацију која функционишу у граду, истакла је чланица Градског већа за социјалну политику Јелена Милошевић.

-Заиста смо срећни што у нашем граду имамо два таква предузећа „Социјалну синергију“ и Novitas consult који успешно раде дуги низ година и кроз њихове програме запошљавања, али и интеграције у друштвену средину је прошао велики број особа са инвалидитетом. Трудимо се да константно унапређујемо систем социјалне заштите кроз различите услуге које ће помоћи њиховом радном ангажовању као што је услуга персонални асистент. Сарадња са удружењима особа са инвалидитетом је веома значајна, јер од њих добијамо корисне информације, скенирамо потребе чланова тог удружења и можемо да реагујемо као град адекватним мерама за унапређење њиховог положаја- подвукла је Милошевићева.
Д.Д.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa