Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Бранка Новаковић сама прави уникатне поклоне

Изазов је направити нешто другачије у мору истих ствари

Када се пажљиво споје каменчићи донети са летовања настају срећне породице, загрљени парови, али и куце, маце... Прави мали трг са кућицама, клупицама, уличним светлима, новогодишњом јелком и лампицама, посебна је атракција....
Мало сеоце и трг са свим неопходним детаљима уз мало материјала и веште руке постају стварност. Каменчићи постављени на право место формирају облике какве само машта може да осмисли, а по жељи то могу бити облици животиња или загрљени љубавни пар. Пре пет година, по завршетку радног века у књиговодству, Шапчанка Бранка Новаковић дошла је на идеју да се бави креативним занимањем и осмишљава оригиналне поклоне који дају драж сваком животном простору. Нико не може да одоли уникатима и сада су се они већ нашли и ван граница наше земље- у Турској, Америци, Немачкој....

Каменчићи из Јонског и Егејског мора у једном раму
-Сама радим, за своју душу. Мислим да је Ајнштајн рекао да је креативност интелигенција која се забавља. Моја прва љубав су каменчићи и верујем да сам једина у региону која то ради и по томе сам препознатљива. Раније сам радила различите креативне поклоне са бројним лепо упакованим предметима и потрепштинама, а кућице и сеоски тргови су се појавиле као нова љубав. Правим их са пуно пажње, размишљајући о сваком детаљу и предметима које није лако набавити, па у потрази за оним што сам замислила истражујем сајтове и поручујем из иностранства. По тим детаљима се моји радови разликују- објашњава Бранка.

Фото: Приватна архива


Када се пажљиво споје каменчићи донети са летовања настају срећне породице, загрљени парови, као и куце, маце, а посебну драж даје им чињеница да у себи имају комадић Јонског, Егејског и других мора... Наизглед једноставно, али није лако наћи одговарајући облик и величину, па некад потрага за адекватним може да потраје... На сајтовима који се баве продајом оваквог типа уникатних поклона она је једини понуђач из Србије, а присутна је и на бројнима базарима у земљи.

-Каменчићи које доносим са обала мора су различити, не могу да нађем два иста и никада не може настати идентична слика. Радује ме што ми их доносе и пријатељи са летовања, јер тиме потврђују да им се допада то што радим. Зависи од испирације колико ћу брзо нешто да направим, јер они остају у свом изворном облику, не бојим их, нити било шта на њима мењам. Некад се прво роди идеја, па трагам за деловима који би је испратили, а дешава се и да видим неколико каменчића који се уклапају и тако формирам облик- наводи она, додајући да низ радова може да исприча и једну животну причу.
Прави мали трг са кућицама, клупицама, уличним светлима, новогодишњом јелком и лампицама, посебна је атракција.

Уникати који путују
-Основа за сеоце је дрво, а остало су акрилне боје, мало детаља, јелкица и свега што ми се допадне и у тренутку инспирације сложим, све су сличне, а заправо су све различите и уникатне. Тренутно су актуелне зимске, али исто тако правим и са трешњиним цветом, летње, са морским мотивима, бундевицама на јесен итд. Преобразим их у складу са годишњим добом- каже и додаје да ти поклони подједнако привлаче све генерације.

Купују себи и драгим особама, а на њеном штанду у Београду и Новом Саду застају и наши људи и странци, па су неки сувенири отпутовали и хиљадама километара далеко. Недавно је на позив Амбасаде САД у Србији учествовала на новогодишњем маркету за запослене.

Фото: Приватна архива


-Допадају ми се ствари које су различите. Не оно што има на гомили и „на сваком ћошку“. Све што је масовно мене одбија, чак иако је лепо. Изазов су ми креативне ствари које нису свакидашње и које се не виђају тако често, желим да пробам да их направим и сама створим нешто другачије- поручује Бранка.

Оригиналност је императив за издвајање у мору истих ствари и рецепт за трајање у свету у коме све што настане личи на нешто већ виђено и зато се потрага за другачијим чини тако бескрајно занимљивим изазовом.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa