Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
еАГРАР

еАГРАР

Нови пољопривредни информациони систем еАграр, који ће са радом почети, како је најављено на пролеће 2023. године, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Први корак у процесу увођења е-Аграр система је пријава регистрованих пољопривредних произвођача на Портал еID. Портал еID је централно место за електронску идентификацију и пријаву корисника услуга електронске управе.

Постоје два начина пријаве на портал еИД. Први начин пријаве је путем паметног мобилног телефона, активне е-мејл адресе и важећег биометријског документа (личне карте или пасоша), а други начин - квалификованим електронским сертификатом.

Ово су неопходни кораци за процес пријаве на портал eID путем паметног телефона:

Посетити Пољопривредну саветодавну и стручну службу Шабац или најближу Пошту, које су овлашћене за регистрацију корисничког налога и издавање параметара или QR кода за активацију мобилне апликације ConsentID неопходних за успешно пријавиљивање на портал eID.

Мобилна апликација ConsentID може се преузети на Google Play продавници за све Android кориснике као и на App Store за све iOS кориснике.

ConsentID апликација служи да пољопривредни произвођач на сигуран и поуздан начин потврди да је заиста он захтевао пријаву преко Портала за електронску идентификацију.

За инсталирање апликације је неопходна интернет конекција на мобилном уређају.

Скенирати QR код или параметре унети ручно у апликацију и тиме се завршава процес активације мобилне апликације ConsentID.

Запослена и овлашћена лица у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац ће пружити сву неопходну помоћ у вези процеса пријаве на портал eID.

Други начин, уколико пољопривредни произвођачи не поседују паметни мобилни телефон, је пријава квалификованим електронским сертификатом. Ови пољопривредници треба да у МУП-у, уз поседовање чиповане личне карте, изваде квалификовани електронски сертификат (КЕС), који у електронској размени података замењује потпис неке особе. Морају имати и активну е-мејл адресу.

Пријава квалификованим електронским сертификатом обезбеђује висок ниво поверења у идентитет корисника и означава се као пријава високог нивоа поузданости. Кориснику који се на овај начин пријави су доступне све услуге.

Пољопривредни произвођач на тај начин може самостално да постави лозинку и тако омогући себи пријаву корисничким именом и лозинком, изда себи параметре за активацију мобилне апликације ConsentID, као и да себи изда квалификовани електронски сертификат у клауду и електронски потписује документа. За коришћење квалификованог електронског сертификата неопходно је да на рачунару има инсталиран софтвер сертификацоног тела које је издало сертификат.

Софтвер је доступан на интернет страници сертификационог тела.

Након креираног еID-а, наредни корак подразумеваће пријаву у електронски регистар пољопривредних газдинстава (еRPG), а потом и пријаву за подстицаје - о чему ће пољопривредници бити благовремено обавештени.

Пријава ће бити могућа искључиво или мобилном апликацијом ConsentID или квалификованим електронским сертификатом.

Пољопривредни произвођачи ће благовремено бити обавештени о свим детаљима и наредним корацима путем званичних канала комуникације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – сајта и друштвених мрежа.
Саветодавац за агроекономију Мирјана Милошевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa