Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Крвава ваш јабуке ( Eriosoma lanigerum)

Презимљује женка и ларве на кореновом врату и жилама, у пукотинама коре стабла, грана и на ранама које су настале од резидбе. У пролеће током марта и априла шири се по воћњаку, насељава ластаре, рађа живе младе јединке које почињу да праве штете.

Симптоми – Штете су уочљиве на пупољцима, младарима и кори. Живе у колонијама и у пазуху листова, где се одмах прекрију воштаном превлаком. Под механичким притиском из колоније се појављује црвена слузаста течност, налик на крв, по чему је ова штеточина добила име. Крајем јуна се јављају крилате форме које се шире по засаду, формирају нове колоније и узрокују даље штете. Јабукова крвава ваш се храни сисањем биљних сокова на корену, кореновим изданцима, гранама и младарима. Врло често на јабукама насељава места јачег реза и пукотине на кори. На местима где сишу настају израслине – тумори, кора пуца, долази до одумирања и сушења нападнутог дела. Ларве јабукове крваве ваши презимљавају на кореновом врату и у пукотинама стабла и рак рана. Зими подносе врло ниске температуре до -27 Ц. Крајем зиме и почетком пролећа постају активне. У току вегетације имају 10-12, па и више генерација. Крилате форме лете и на тај начин се шире.

Заштита – Да би напад штеточине спречили треба обратити пажњу на избор сорте и подлоге јабуке на којој је калемљена. Подлога MM 106 је отпорна на крваву ваш. Ова ваш насељава бујне засаде, који су у нижим и влажнијим положајима терена. Такође је веома важно очувати природне непријатеље лисних ваши у воћњаку. Најзначајнији природни непријатељи лисних ваши су ларве златооке, осолике муве, богомољка, грабежљиве стенице и осе најезнице међу којима је врло важна осица Aplelinus mali.

Сузбијање се врши зимским прскањем и прскањем у току вегетације. Најбољи резултати се постижу у пролеће када ваши немају воштану првлаку, а у току интензивног пораста ластара. Препорука за сузбијање је следећа: током зимског периода орезати јабуке и након тога механички опрати стабло и гране (користити четку за рибање и воду). Дубоке пукотине очистити жичаном четком. На овај начин редуковаће се популација презимљујуће форме инсекта. Крајем зиме, када временске прилике дозволе, окупати стабла и гране минералним уљем са додатком препарата на бази бакра.

Почетком кретања вегетације, на пролеће, постижу се најбољи резултати инсектицидима када ваши немају воштану превлаку, а у току интензивног пораста ластара. Сузбијање се врши инсектицидима на бази flonikamid 50% - Teppeki 500 WG , SULFOXAFLOR - Closer SC i Spirotetramat - Movento . Током лета обилазити засад и механички уклањати колоније вашију прекривене белом, воштаном превлаком. На јесен, ако се примете колоније, могу се применити препарати на бази дихлорвоса али тек након бербе. У расадницима је обавезно сузбијање, јер су саднице са оштећењима (туморима) од крваве ваши ван класе и не могу се пласирати на тржиште.
ПССС Шабац, дипл.инг. заштите биља Славица Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa