Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Проблеми се морају системски решавати
ДВА МАСОВНА УБИСТВА У СРБИЈИ

Проблеми се морају системски решавати

„Ауторитет који се гради на страху, кажњавању и насиљу прозводи страх и насиље које дете преноси и на односе према себи и према другима. Битно је да родитељи освесте да дете има проблем и да траже начин да му помогну. Дешава се да родитељи проблем минимизирају, окривљују друге, најчешће вршњаке, школу систем“, наводи Весна Димитријевић породични саветник Центра за социјални рад Шабац. „На територији коју покрива Полицијска управа у Шапцу, малолетници веома ретко чине најтежа кривична дела“ каже криминалистички инспектор Милена Јелић
За само два дана у Србији је убијено 17 и рањена 21 особа. Међу убијенима 10оро деце, осам у школи у Београду и двоје малолетника у масакру у околини Младеновца. Злочине су починили млађи малолетник, тринаестогодишњак, неодговоран пред Законом и млађи пунолетник, двадесетогодишњак.

Никада се овако нешто није догодило у Србији, па и у свету се ретко дешавало да основац запуца на своје школске другове. Наредних дана многи су тражили кривце и налазили их у појединцима, породицама, системима, медијском садржају, држави... Други су остали неми.

Ове трагедије никада неће бити заборављене, али важно је да се не понове. Питање је да ли смо сви заједно довољно јаки и мудри да створимо лепше и безбедније место за живот.

ЗАШТО
Центар за социјални рад једна је од првих институција које реагују када млади имају проблеме. Весна Димитријевић, дипломирани педагог, породични саветник, руководилац Службе за заштиту деце и младих Центра за социјални рад Шабац истиче да су у овим тренуцима сви суочени са осећајем туге, беса и немоћи.

Весна Димитријевић, дипломирани педагог, породични саветник, руководилац Службе за заштиту деце и младих Центра за социјални рад Шабац


-У оквиру актуелних, трагичних дешавања, сви смо остали неми. Постављамо питања на које немамо одговоре. Сви, небитно ко смо и чим се бавимо. Људи смо, пре свега. Најтеже ситуације у животу сваког човека су оне у којима немамо одговоре, или бар један одговор, једно логично објашњење. Веома је тешко свакоме када нема одговора, када постоји једно велико ЗАШТО и једно велико НЕ ЗНАМ.

Свакодневно смо упућени на децу која само воле своје родитеље, који се више не воле и који су љубав заменили међусобном мржњом. На децу понекад тужну, понекад немоћну, напуштену и невољену а често, као последицу свега овога, са формираним агресивним обрасцима понашања, некада усмереним ка себи а некада ка другима. На жртве породичног и вршњачког насиља и на оне које врше насиље, породично и вршњачко. Суочени смо са њиховим бригама, сумњама и страховима и често са њиховим личним ставовима и уверењима, у која чврсто верују али не желе да их мењају, а што би понекад могао бити један корак ка решењу, наводи Весна Димитријевић.

Љубав исцељује
ЦСР помаже у оквиру својих законских, професионалних и људских могућности. Када породице прихаватају да им је потребан савет и подршка, то је често пут ка решењу.

-Указујемо родитељима да је ослушкивање и разумевање потреба детета и усвајање ненасилних васпитних метода најбољи и најздравији начин да родитељи својим позитивним примером успоставе здраве васпитне границе и да свој однос са децом заснивају на разумевању, стрпљењу, доследности и поштовању. Указујемо да ауторитет који се гради на страху, кажњавању и насиљу прозводи страх и насиље које дете преноси и на односе према себи и према другима, често и током целог свог живота. Можда је потребно да освестимо једну једноставну чињеницу. Да је ЉУБАВ немерљив улог, који можемо даривати својој деци и која има свевременску и универзалну снагу. Да ЉУБАВ лечи и исцељује, каже Димитријевићева.

Фото: Pixabay


Прихватање проблема пут ка решењу
Родитељи треба да примете и прихвате када дете има проблем и да реагују на време.
-Битно је да родитељи освесте да дете има проблем и да траже начин да му помогну. Дешава се да родитељи проблем минимизирају, окривљују друге, најчешће вршњаке, школу систем. Често непохађање наставе, ситне крађе, дружење са асоцијалним вршњацима, непоштовање ауторитета родитеља, мучење животиња, прављење лажних профила на друштвеним мрежама, све су то сигнали на које родитељи треба да реагују на време. Било би добро да постоји више превентивних програма. Ми се овим случајевима бавимо када већ постоји проблем, а проблем се не тиче само једне институције него је системски. Породица је та која је примарна, затим следи школа. Ипак, вредности које се гаје у породици је нешто што дете усваја, а у току одрастања пред њим су изазови које треба да савлада. Ако желимо бољу децу, треба да будемо бољи родитељи, поручује Весна Димитријевић.

Указујемо родитељима да је ослушкивање и разумевање потреба детета и усвајање ненасилних васпитних метода најбољи и најздравији начин да родитељи својим позитивним примером успоставе здраве васпитне границе и да свој однос са децом заснивају на разумевању, стрпљењу, доследности и
поштовању. Указујемо да ауторитет који се гради на страху, кажњавању и насиљу прозводи страх и насиље које дете преноси и на односе према себи и према другима, често и током целог свог живота. Можда је потребно да освестимо једну једноставну чињеницу. Да је ЉУБАВ немерљив улог


Проблем кривичне неодговорности
Према нашем Закону деца су кривично одговорна са навршених 14 година. Често проблеми почињу доста раније. Најновији предлог је да се доња граница кривичне одговорности спусти на 12 година.

-Имамо децу која су кривично неодговорна, а чине велики број кривичних дела. Нема их много, али их увек има. Таква деца када напуне 14 година настављају да врше кривична дела и често прва мера буде васпитно – поправни дом, наводи Димитријевић.

Центру углавном стижу пријаве од школа да деца не похађају редовно наставу, или да се не понашају дисциплиновано. Центар у таквим случајевима може да покуша да заједно са породицом направи неко побољшање у понашању детета. Нажалост, таква деца најчешће долазе из дисфункциналних породица, односно породица где и родитељи имају сличне обрасце понашања.

Према нашем Закону деца су кривично одговорна са навршених 14 година. Често проблеми почињу доста раније. Најновији предлог је да се доња граница кривичне одговорности спусти на 12 година


Током 2021. године ЦСР је стигао 51 захтев према малолетних учиниоцима кривичних дела, старијим од 14 година. Прошле године било је 88 ових захтева.

-Сваки случај је другачији и индивидуалан. Када проценимо да ће имати ефекта, упутимо породицу у наше саветовалиште за породицу и младе. Међутим, често се ради о деци где постоји историја родитеља са проблематичним понашањем, који су на евиденцији Центра, Полиције, судова. Наравно, деси се да се ради о некој тренутној кризи коју породица има снаге да превазиђе. Најбоље је када се све заврши само на једном инциденту који дете направи. Међутим, пракса и искуство су нам показали да то углавном буде почетак асоцијалног понашања, каже Димитријевић.

Фото: Pixabay


Нема много механизама како би се утицало на децу млађу од 14 година са проблематичним понашањем. На територији Шапца не постоји хранитељска породица која би преузела такво дете.

-Имамо две опције. Када је случај ургентан, односно када дете својим понашањем угрожава себе и друге, обраћамо се специјализованим прихватилиштима, али њих је такође мало у Србији и мали су им капацитети. Друга опција је да тражимо сагласност ресорног Министарства да дете сместимо у васпитну установу, објашњава Весна Димитријевић.

Статистика: малолетници ретко чине најтежа кривична дела
Према подацима Полицијске управе Шабац за прватри месеца ове године евидентирано је 27 малолетника који се сумњиче да су извршили кривична дела, што је 12 малолетника мање него у истом периоду претходне године. Од тог броја њих 17 су старији малолетници од 16 до 18 година, док су осталих 10 млађи малолетници од 14 до 16 година.

Саветовалиште доступно свим грађанима
Саветовалиште за породицу и младе, у оквиру Центра за социјални рад „Шабац“, пружа саветодавне и терапијске услуге, посебно узимајући у обзир актуелна дешавања и потребу породице или појединца за подршком. Саветовалиште ради понедељком и средом, од 15 до 19 часова. Услуге Саветовалишта су бесплатне и могу се заказати телефоном, лично или упућивањем од стране других институција. Телефон Саветовалишта је 064 82 77 338.
Подршка нам је потребна, поручује Весна Димитријевић.


-Малолетници најчешће чине имовинска кривична дела, а од почетка године, између осталог, евидентирано је да су учинили девет тешких крађа, односно 10 мање него у истом периоду претходне године, седам крађа или две мање него у истом периоду 2022, док су у овом периоду и ове и претходне године учинили по једно кривично дело неовлашћено коришћење туђег возила. На територији коју покрива Полицијска управа у Шапцу, малолетници веома ретко чине најтежа кривична дела, тешка убиства, убиства и покушаје ових кривичних дела, кривична дела тешке и лаке телесне повреде, као и дела у вези са дрогом. Према статистичким подацима, малолетници најчешће почињу да врше кривична дела у узрасту од 14 до 16 година, каже криминалистички инспектор капетан полиције Милена Јелић.

Полиција по школама ради на превенцији
Министарство унутрашњих послова континуирано ради на превенцији свих облика криминалитета од најранијег узраста. Држе предавања по школама и разговарају са децом о проблемима са којима се најчешће суоачавају, а то су вршњачко насиље и наркотици.

Нема много механизама како би се утицало на децу млађу од 14 година са проблематичним
понашањем. На територији Шапца не постоји хранитељска породица која би преузела такво дете


-Припадници Министарства унутрашњих послова у Шапцу, у циљу смањења малолетничке делинквенције, крајем прошле године, одржали су предавања у Средњој економској школи, којима је присуствовало 230 ученика девет одељења ове школе, на теме насиља међу вршњацима и злоупотреба опојних дрога. Такође, од почетка ове године, у четири основне школе, одржано је седам предавања на тему насиља којима је присуствовало 283 ученика и са тим предавањима ће се и у наредном периоду наставити. Циљ ових предавања је да ученике подстакнемо да разговарају о проблему насиља и начинима његовог решавања, као и да им укажемо на опасности коришћења наркотика, каже Милена Јелић.

Од понедељка у свим школама у Србији дежурају припадници Полиције.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa