Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Прва Међународна конференција у Академији струковних студија Шабац

Повезивање света рада са светом знања

Конференција је организована у сарадњи са Истраживачким институтом „Биосенс“ из Новог Сада, уз подршку компаније Elixir Zorka и Туристичке организације града Шапца
У Академији струковних студија Шабац, одсеку за пољопривредно- пословне студије и туризам, у петак је одржана прва Међународна конференција и сајам „Глобални изазови кроз призму руралног развоја у сектору пољопривреде и туризма“. Конференција је организована у сарадњи са Истраживачким институтом „Биосенс“ из Новог Сада уз подршку компаније Elixir Zorka и Туристичке организације града Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


Предавања и сајам
-Научни одбор чини 11 професора из иностранства, пристигло је више од 40 радова из области пољопривреде, туризма, здравства и других наука. Конференција је замишљена да у току преподнева буду пленарна предавања, а у међувремену је организован изложбени део, сајам, где су приватна лица приказала своје производе. Циљ конференције је повезивање света рада са светом знања. Поносна сам зато што је Академија постала веома видљива на овом простору, јер у њен састав улазе три озбиљне високошколске установе. Наши студенти обављају стручну праксу и већ у време школовања проналазе и свој посао у тим компанијама- истакла је председница Академије др Светлана Карић.

Председница Академије др Светлана Карић, Фото: "Глас Подриња"


Како су навели организатори, конференцији су присуствовали представници 12 земаља, презентовано је 10 иностраних радова, а ван конференцијске сале представљено је 10 излагача, међу којима и шабачки Caritas, Средња пољопривредна школа са домом ученика Шабац и неколико индивидуалних произвођача.
Штанд Института „Биосенс“ имао је за циљ да информише учеснике о најновијим дигиталним технологијама у пољопривреди.

Виши научни сарадник у Институту „Биосенс“ др Гордан Мимић, Фото: "Глас Подриња"


-Овакви скупови су важни да се људи упознају, сарађују, повезују у истраживањима, писању пројеката и разним другим активностима. Сама конференција учесницима нуди шест пленарних предавања, након чега је приказано још неколико презентација и на крају сесија на горњем спрату, где су учесници могли да виде још неке резултате истраживања- рекао је виши научни сарадник у Институту „Биосенс“ др Гордан Мимић.

Мотивација младих
Теме којима су се учесници бавили су производња хране, заштита животне средине, економија, менаџмент, ИТ технологија и питање јавног здравља. Неки од циљева догађаја су се односили на мотивацију младих људи до 40 година, пре свега жена, да нађу ново или додатно запослење у области туризма и пољопривреде, као и промоција науке и привреде града Шапца.

-Elixir Zorka минерална ђубрива увек је отворена ка локалној заједници и подржава овакве скупове. Међу првима смо имплементирали принципе пословања циркуларне економије и о томе смо данас известили јавност. Циркуларна економија јесте једна од пет приоритетних области инкорпорираних у зелену агенду за Западни Балкан. Један од циљева јесте оснаживање жена и свих угрожених група. Отворени смо за сарадњу са образовним институцијама. Тема којом се бави скуп је одрживи развој, што је инкорпорирано у пословање наше компаније и због тога јесмо партнери на овом пројекту- објаснио је супервизор примењене циркуларне економије и анализе производа у Elixir Zorka минералним ђубривима Алија Салкунић.

Супервизор примењене циркуларне економије и анализе производа у Elixir Zorka минералним ђубривима Алија Салкунић, Фото: "Глас Подриња"


У последњих неколико недеља одржани су „Каријерни дани“ по којима је Академија јединствена у Србији, уз учешће више од 30 компанија које су се представиле студентима, а недавно је одржан и велики стручни скуп посвећен васпитачима.
Д.Д.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa