Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Шапчани међу најбољима у Србији
Успеси ученика Економске школе „Стана Милановић“

Шапчани међу најбољима у Србији

На Републичком такмичењу ученика трећег степена угоститељско - туристичких школа Србије из куварства, посластичарства и услуживања са практичном наставом заузели друго екипно место. Економска школа освојила је и екипно прво место на такмичењу „Млади посластичар“
Ученици Економске школе „Стана Милановић“ постигли су запажене резултате на такмичењима из области услуживања, кулинарства и посластичарства. Успешна школска година за средњошколце и професоре увертира је за наредну када их очекује нов циклус провера знања и вештина. Верују да ће наставити успешан низ, јер како кажу, традицију не смеју да изневере, а то је да буду међу најбољима у Србији.

Републичко такмичење
На Републичком такмичењу ученика трећег степена угоститељско - туристичких школа Србије из куварства, посластичарства и услуживања са практичном наставом у конкуренцији 27 школа из Србије Шапчани су заузели друго екипно место.

Алекса Марковић освојио је прво место за “Јело по избору“ (ментор Никола Јолдић), Сара Бранковић треће место у категорији ‘’Барско пословање‘’ (ментор Марко Панић), Неда Дудић шесто место у категорији ‘’Јело по менију‘’ (ментор Љубинка Илић), Стефан Лукић шесто место у категорији “Ресторанско пословање “ (ментор Зоран Петровић), Тања Јованић девето место у категорији “Ресторански десерт “ (ментор Мирјана Којић).

-Задовољна сам такмичењима пласманом. Мало је било напорно, јер сам се припремала за Републичко и „Младог посластичара“. Али је било незаборавно искуство - додаје Тања Јованић.


-Иако се ученици константно припремају током школске године, посебну пажњу посвећујемо током такмичења. Веома смо задовољни и поносни на успехе. Морам да нагласим да бити други у држави у конкуренцији од 150 ученика и 27 школа је значајан успех - каже професор Никола Јолдић и наглашава да нису у фокусу само награде, већ и посвећеност, ентузијазам и упорност коју исказују ученици током припрема и такмичења.

-Верујем да им је ово одлично искуство за будућност, живот и одрастање. Љубав према професији је важна, а кроз такмичења развијају и друге вештине, знања.

-Такмичење је било веома интересантно и изазовно искуство. Конкуренција је била јака и због тога је било потребно уложити доста труда у све. Задовољан сам својим наступом и пласманом - нагласио је Љубомир Маричић и истиче да планира да након завршетка средње школе остане у родном граду на студијама Гастрономије.


Најбољи млади посластичари
На такмичењу “Млади посластичар“ ученица Наталија Ђурић освојила је прво место и награду од 250.000 динара, док је ученик Љубомир Маричић био другопласирани, а као награду је добио професионални миксер. Такмичење је пети пут организовао “Дијамант“, а учествовали су ученици посластичарских смерова из школа у Шапцу, Аранђеловцу, Врњачкој Бањи, Крагујевцу и Бечеју. Ученици су имали задатак да припреме посластицу по задатку и слободном избору током читавог процеса селекције и надметања.
-Целокупан процес био је веома захтеван, али захваљујући читавом тиму резултат је видљив. Ученици, професори, школа, сви су били укључени и дали свој допринос. Верујем да је то једна од тајни успеха, тимски рад и подршка - нагласила је професорка Тамара Тодоровић.

-Веома лепо искуство за мене. Стекла сам нова познанства и имала прилику да учим од најбољег посластичара Здравка Гавриловића. Припремала сам негов пудинг колач и свој естерхази. Морам да признам да сам имала трему када сам правила колач познатог посластичара. Имала сам бојазан да неће бити најбољи - појаснила је Наталија Ђурић која планира да даље школовање настави у Београду, а потом да покрене сопствени бизнис у области угоститељства.


Економска школа освојила је и екипно прво место. Новчану награду школа уложиће у даљи развој посластичарског програма, истичу из ове образовне установе. Део тима била је и Тања Јованић, менторке биле су професорке Тамара Тодоровић, Мирјана Којић и Љубинка Илић.
М. Ж.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa