Инфо

13. јул 2023.13. јул 2023.
Фото: КОЦ Богатић

Фото: КОЦ Богатић

Смотра уметника у прелепом мачванском амбијенту

25. Ликовна колонија „Совљак 2023“

Након седмодневног боравка и рада, организатору, Културно- образовном центру Богатић, поклониће по два уметничка дела
25. Ликовна колонија „Совљак 2023“ одржава се од 7. до четвртка, 13. јула, у 20 сати, за када је предвиђено свечано затварање. Девет уметника из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Румуније, ствара под липом у прелепом амбијенту Етно парка.

У сусрет изложби поводом 25 година
-Досадашња пракса је била да их буде осам, а ове године имамо девет сликара, два иконописца, једног вајара, фотографа. Након седмодневног боравка и рада, оставиће нам по два уметничка дела. Лепа традиција се наставља и сваке године доноси нове контакте и пријатељства међу учесницима. Круна свега биће велика изложба слика 3. августа у Народном музеју Шабац, ретроспектива 25 година постојања ликовне колоније, за коју је одабир радова извршила виши кустос, историчарка уметности
Татјана Марковић- рекао је директор Културно- образовног центра Богатић Иван Остојић.

Уметник из Београда Владимир Скерлић први пут је на колонији у Совљаку.
-Организација је изузетна, људи на сазиву ове године су заиста бриљантни уметници са којима остварујемо контакт и једни од других учимо. Атмосфера је дивна, природа је божанствена, не могу наћи једну, било какву примедбу, све речи хвале за организаторе. Први пут сам у Богатићу, али сам претходно био учесник колонија у Аранђеловцу, Осечини и једно време нисам учествовао у колонијама, јер имам доста свог посла. Ове године, мој пријатељ Милан Пантелић ме позвао, ја сам се радо одазвао и не да се нисам покајао, него сам пресрећан што сам упознао своје колеге. Заиста уживамо овде стварајући дела која нас надахњују- истакао је Скерлић.

Стварање у правој атмосфери
Сликар из Црне Горе Раде Вујачић други пут је дошао на сопствену иницијативу.

-Одлучио сам се да дођем зато што ми је заиста претпрошле године било предивно. Не одазивам се на све позиве за учешће, иако их много добијам, јер су ми битни услови рада, организација, а и примећујем да су у последње време неке колоније добиле конотацију која ми се не допада и више се доживљавају као нека врста забаве. У Совљаку је потпуно другачија, озбиљна прича. Највише ми се свидела атмосфера, друштво, организација, која је на невероватно добром нивоу. Довели су децу која су дошла да виде како ми стварамо, да осете атмосферу међу сликарима, чују разговор који је на другачијем нивоу од оног на какав су навикли. То је позив да се шири култура на млађе нараштаје на најдиректији начин. Пун сам емоција и утисака, невероватно је лепо- нагласио је Вујачић.

Ликовна колонија у Совљаку организује се од 1998. године и током две и по деценије изнедрила је велики број дела која су уметници поклањали организатору сликарске смотре, Културно- образовном центру Богатић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa