Инфо

20. јул 2023.20. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Радосав Берић, заменик председника ОУП у Богатићу

Умрежавање предузетника је најважније

„Сврха Општег удружења предузетника је помоћ малим предузетницима, који немају правних, економских и осталих капацитета да прате донације Општине, Владе Републике Србије и фондова Европске уније. Наш посао је да им то све презентујемо и будемо спона између малих предузетника, Привредне коморе Србије, Развојне агенције Србије, Фонда за развој, европских фондова и ИПАРД-а“, истиче Радосав Берић
Богатић негује традицију удруживања у предузетништву, па неки сачувани подаци говоре да Удружење предузетника датира још из 1930. године. Данас, под називом Опште удружење предузетника (ОУП) окупља 150 чланова и у континуитету ради 23 године.

-Сврха удружења је помоћ малим предузетницима, који немају правних, економских и осталих капацитета да прате донације Општине, Владе Републике Србије и фондова Европске уније. Наш посао је да им то презентујемо и будемо спона између малих предузетника, Привредне коморе Србије, Развојне агенције Србије, Фонда за развој, европских фондова и ИПАРД-а. У Богатићу немамо велике фирме, највећа броји 100 и нешто радника. Веома је важно да смо укључили и пољопривредна газдинства као мале предузетнике и на исти начин сарађујемо са њима. Рад Удружења у великој мери помаже Општина Богатић, дала нам је и просторије које смо адаптирали. Сваке године издваја део средстава које улажемо у едукацију, посете сајмовима, техничког секретара и све што нам треба за нормално функционисање- каже заменик председника Удружења Радосав Берић.

Годишња чланарина је 3.500 динара, а чланови добијају помоћ при изради документације за добијање кредита, бесплатне савете правника, субвенционисане посете сајмовима


До краја године курсеви за предузетнике
Годишња чланарина је 3.500 динара, а чланови добијају помоћ при изради документације за добијање кредита, бесплатне савете правника, субвенционисане посете сајмовима.

-Надам се да ћемо ове године ићи на Сајам производње хране и пића у Мадрид. То је прилика да наши произвођачи виде где је Европа када је реч о стандардима, на који начин се тамо ради. До краја године ћемо реализовати курс енглеског језика за предузетнике, касније и виши ниво- писање пословних писама и дописа. Имаћемо и курс коришћења интернета у предузетништву у више праваца: први правац је на који начин најбоље да нађу податке који су им потребни од стране државе- из Пореске управе, фондова, других извора. Друго, како да на најбољи начин нађу сировине неопходне у процесу производње и треће, како да најбоље нађу своје купце и рекламирају свој производ преко друштвених мрежа или коришћењем интернета- истиче Берић.

Најважније је, подвлачи, удруживање произвођача.

-Умрежавање произвођача, тражење тржишта и учешће државе на тај начин у свему овоме је приоритет. Држава нама може да помогне да нађемо тржиште. У крајњој линији, ако су то озбиљни послови под уговором, може да помогне са субвенционисаним кредитом на шест месеци. Самим тим ћемо ући у тржиште и већ на првом послу научити како се функционише. Силом прилика се бавим извозом, али велики број наших људи мисли да је то баук. Није. Потребна нам је едукација, а то захтева озбиљан приступ и озбиљну студију, што ће трајати сигурно три године- објашњава он.

Фото: "Глас Подриња"


Пре осам година, уз подршку Општине Богатић, оформили су Едукативни центар у коме су реализоване бројне обуке и предавања.

-Простор може да се користи за промоције, обуке, едукације, без надокнаде. Отворен је за све, било да су то произвођачи семенских роба, професори са Пољопривредног факултета или представници Привредне коморе Србије, за едукације произвођача или презентације донација Развојне агенције Србије или Фонда за развој. Имамо телевизоре, звучнике, микрофоне, услове за интерактивна предавања, технички смо потпуно опремљени. Сваке године се ради по неколико едукација. Сарађивали смо неколико пута до сада са Привредном комором Ваљево, професорима факултета, како бисмо подучили људе који тек отварају фирме и оне који желе да знају како да сами пријаве фирму, на шта да обрате пажњу у комуникацији са пореским органима, другим субјектима у пословању и на које проблеме могу да наиђу у току пословања, како да се понашају према банкама и према купцима. Имаћемо едукацију о иновацијама у производњи свиња, као и у ратарској и повртарској производњи- каже Берић.

Историјат
-На основу записника са седнице Удружења занатлија из 1931.године, до којег смо дошли захваљујући човеку који је некад радио у општинској управи, а живи у Шапцу, види се да је усвајан завршни рачун из 1930. То значи да је Удружење сигурно постојало и те године, не знамо за то да ли је постојало раније, али знамо да је радило до почетка Другог светског рата. Документација је остала у згради општине и Удружење је поново активирано 2000. године и од тад без прекида ради до данас- каже Берић.


Подршка Општине Богатић малим предузетницима
Пре неколико година Општина им је изашла у сусрет и одобрила захтев да субвенционише кредите за обртна средства малим предузетницима.

-Општина издвоји одређен део средстава за субвенцију кредита, субвенционише камате и трошкове обраде кредита. Кредит може да буде у износу од 200 хиљада до милион динара у зависности од кредитне способности клијента. У просеку, сваке године имамо око 60 до 70 корисника, а некад и више- наводи заменик председника ОУП у Богатићу.

Занимања предузетника који су у чланству Удружења су различита- неколико фирми се бави прерадом метала, има и занатлија, а највећи је број пољопривредних газдинстава која се баве сточарством.

Умрежавање произвођача, тражење тржишта и учешће државе на тај начин у свему овоме је
приоритет. Држава нама може да помогне да нађемо тржиште


-Мислим да је Мачва прва у Србији по броју грла свиња по глави становника. Географија нам је таква да немамо много шта да тражимо у ратарској производњи. Наши поседи нису велики, па је акценат бачен на сточарску и повртарску производњу. Имамо добре услове за повртарску производњу, воду која је близу површине земље, квалитетно земљиште и треба ићи у том правцу. Има занатлија, лимара, старих заната које ми хоћемо и покушавамо да оживимо, мада, искрено, то је јако тежак посао. Мислим да ту треба опширнија, свеобухватна акција на територији целе државе. Нама је проблем наћи тржиште. У Европској унији ручно произведени производи су доста скупљи и више цењени. Нажалост, ми немамо развијену мрежу економиста по нашим амбасадама. То је чак био наш предлог Привредној комори, да свака амабасада има по једног комерцијалисту који ће тражити тржиште за нас. Велики је проблем што немамо навику удруживања да бисмо заједнички излазили на страно тржиште. На тој свести треба да се поради доста да бисмо могли да имамо пројекте. Удруживањем ћемо повећати капацитет, квалитет, моћи испоштовати рокове, количину, самим тим имати повољније цене. То јесте тежак посао, али мислим да држава треба да поради на томе- закључује Берић.

Опште удружење предузетника налази се у улици Мике Витомировића 2 у Богатићу, на другом спрату. Канцеларија је отворена сваког дана од осам до 14 сати, док је Едукативни центар, уз претходну најаву, на располагању за едукативна предавања свима из домена привреде. Удружење се бави и хуманитарним радом, те су ове године купили кошеве за терен у Основној школи, помогли организацију Сеоских спортских игара и тренутно раде велики шах на отвореном који би требало да буде завршен најкасније до половине августа.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa