Инфо

20. јул 2023.20. јул 2023.
Реч стручњака

Заштита кромпира од кромпировог мољца

На нашем подручју се традиционално сади рани сортимент и пласира директно на тржиште. И ове године је већ почетком јула месеца почело вађење раних сорти кромпира (сорте Бела Роса и Аризона). На више локалитету где се кромпир налази у фази почетак жућења лишћа је кренуло вађење и средње раног сортимента.

Пошто улазимо у ризичан период за заштиту кромпира од кромпировог мољца, када цима почиње да мења боју, а региструјемо високе бројности кромпировог мољца на феромонским клопкама, неопходно је поред агро-техничких мера заштите спровести и хемијске мере заштите.

Произвођачима који већ ваде кромпир се препоручују следеће мере заштите кромпира од кромпировог мољца:

- Кромпир треба вадити у што краћем року. Никако не треба остављати кромпир на парцели изложен нападу мољца;

- Након вађења кртола неопходно га је чувати у складиштима са контролисаном температуром (нижа од 10° Ц), а за вентилационе отворе у складиштима користити комарнике са ситнијим отворима, јер се на тај начин онемогућава слободно циркулисање овог инсекта. Такође је потребно вршити редовну контролу ускладиштених кртола и евентуалну хемијску заштиту са препаратом на бази азадирахтина (Озонеем трисфул 1% ЕЦ) у концентрацији 0,3% приликом уношења кртола у складиште.

У усевима који се неће вадити у скорије време препоручује се:

- Одржавање компактности земљишта наводњавањем како би се спречило стварање пукотина и продор женки мољца до кртола.

- На парцелама на којима се кромпир неће ускоро вадити препоручује се примена инсектицида на бази активне материје циперметрин (Ципкорд, Црна мамба) у количини 0,3 л/ха (каренца 14 дана).

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa