Инфо

27. јул 2023.27. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДВА ДАНА ШАБАЧКИХ КОЊИЧКИХ СВЕЧАНОСТИ

Дани најбољег галопа у Србији

Uncs са Алексом Шашић освојио је прво место у Меморијалу краља Александра, други је био Silvestris са џокејом Ђорђем Перовићем, а трећи Near Poet ког је јахао Милан Конкољ. Четврто место заузео је Berrygar породице Јуковић, ког је јахао Горан Мешетовић, а тренирао Душко Пајић. Шабачке коњичке свечаности почеле су у суботу. Најважнију трку тог дана, Шабачки дерби, освојила је Quick Angel, са џокејом Миланом Конкољем
Апсолутни тријумф власника Алмина Алића из Сјенице и тренера Шендековића на Меморијалу краља Александра на Шабачком хиподрому обележили су Шабачке коњичке свечаности. Uncs са Алексом Шашић освојио је прво место, други је био Silvestris са џокејом Ђорђем Перовићем, а трећи Near Poet ког је јахао Милан Конкољ. Четврто место заузео је Berrygar породице Јуковић, ког је јахао Горан Мешетовић, а тренирао Душко Пајић.

-Све трке су ми значајне, а ова посебна. Био ми је циљ прва три места, али ништа није извесно. Ове трке су такве да увек можеш да победиш, као што увек можеш и да изгубиш и нема сигурности. Сва грла су била добра. Било је стресно, али сада је то позитиван стрес, рекао је Алмин Алић након трке.

Фото: "Глас Подриња"


Алекса Шашић више и не броји титуле које је освојио на Меморијалу Краља Александра. Са Uncsom је победио и пре 20 дана у 100. Галопском дербију на Београдском хиподрому.

-Познајем овог коња само кроз трке, али мислим да када је у форми на дистанци од 2.400 метара нема конкурента који може да га угрози. Имали смо тактику да Near Poet иде напред и да ће неко бити “зец” који ће га јурити. Међутим, то се није догодило. Ја сам са друге позиције чакао своју шансу и у последњих 600 метара кренуо. Било је надмоћно. Киша је мало покварила ове Шабачке коњичке свечаности, али опет је стаза била добра. Све честитке и организаторима и свим учесницима, рекао је Алекса Шашић.

Шендековићи настављају да нижу успехе. Поред ове, коњи које тренирају освојили су још две трке, од укупно пет другог дана Шабачких коњичких свечаности.

-Мислим да је први пут један власник освојио прва три места на Меморијалу. Велики успех и велика срећа, а самим тим исплатио се и сав труд који смо уложили у сва три грла, рекао је Бојан Шендековић.
Наградни фонд Меморијала износио је 1.200.000 динара. Новац од награде Алићи ће уплатили деци без родитеља у Новом Пазару.

Фото: "Глас Подриња"


Још четири занимљиве трке
Прва трка шестог тркачког дана била је Лимбо, за три године и старија грла из домаћег одгоја. Освојио ју је Икар Пик, штале “Клери”, са џокејом Дарком Љубомировићем, а у тренингу код Живановића.
Двогодачки куп, у прилично изједначеној трци, освојила је Villa Meyer власника Коњичког клуба “РС”. Њу је јахао Ђорђе Перовић, а тренирала Тамара Шендековић.

Oba Hara штале Arushore освојила је трку Супер Спринт. Џокеј и тренер Алекса Шашић до циљне равнине био је на зачељу, да би онда кренуо и први прошао кроз циљ.

Шабачку миљу - Аграр Петровић освојио је Disco Beats, који је такође у власништву Алмина Алића и у тренингу код Шендековића. Јахао га је Жељко Илић.

Овај дан обележио је и дефиле најшармантнијих дама са шеширима у оквиру Ladys Daya. Жири у саставу: Зоран Живковић, Александар Јовановић и Игор Иванишевић за најшармантнију најмлађу даму прогласио је Сару Пантић, у категорији младих дама прво место за најшармантнију даму однела је Марина Панић, друго место Бојана Маџаревић, а треће место Милица Голубовић. Специјална награда отишла је у руке Јасмине Живковић.

Фото: "Глас Подриња"


Спас у задњи час
Шешире дамама за Ladys day требала је да обезбеди једна београдска модна кућа, међутим, отказали су у последњем тренутку, касно увече у суботу. Организатори су у помоћ позвали Иванку Гроздић из Платичева, која се одазвала позиву и донела шешире и фасцинаторе које прави из хобија.
-Почела сам током короне, као антидепресив. Не радим комерцијално и користим материјале које имам, ништа професионално. Како ми дође инспирација тако и правим. Више поклањам, него што продајем. Препоручујем свима да се баве неким сличним хобијем, јер је савршена психо терапија, каже Иванка, која је иначе пензионерка.


-Шабачке коњичке свечаности најзначајнији су дан за галопски спорт у Србији. За два дана смо имали десет галопских трка. Добар је био одзив. Трудићемо се у наредним годинама да имамо што бољи одзив у груп I тркама, а што нам за сада мањка. Имамо у Шапцу у тренингу више од 150 галопера и ово је највећи тренинг центар у овом делу Европе, рекао је директор Шабачког хиподрома др Александар Перановић.

Фото: "Глас Подриња"


Први дан
Шабачке коњичке свечаности почеле су у суботу. Трку дана, Шабачки дерби, освојила је Quick Angel, са џокејом Миланом Конкољем. Тренира је Тамара Шендековић, а власници, Новосађани породица Ракић, не крију да су очекивали победу.

-Искрено, очекивали смо победу. Презадовољни смо њеним успесима и верујемо да ће да настави да побеђује. Она је наш џокер, кажу супружници Ракић.

Друго место у овој трци заузео је Caravaggio са Ђорђем Перовићем у седлу. Грло такође тренира Тамара Шендековић, а власништво је Шендековића и Недића. Трећа је кроз циљ прошла Antalya, власништво Етемовића, коју је јахао Атанасов, а тренирао Ћировић. Четврто место заузела је Platea Sur Ашковића, коју је и тренирао и јахао Тика Вујковић.

Петог тркачког дана на Шабачком хиподрому трчане су још четири трке. Прва је на програму била Colne star, за сва грла од две године без победе и пласмана. Освојила ју је Pelouse De Reuilly Душка Ђурасовића, коју је до прве победе водио Ђорђе Перовић, а тренер је Тамара Шендековић.

Фото: "Глас Подриња"


Победник друге трке, Меморијала Рада Мијаиловића Лептира био је Killer Of Speed, Копрића. Јахао га је Дарко Љубомировић, а тренирао Душко Пајић.

Изненађење дана био је Maximus Pardus, ове године без пласмана, а данас победник трке Savacium, за три године и старија грла. Конкуренција му је било још 13 галопера. Породица Обренчевић купила га је пре само осам дана. Јахао га је Алекса Шашић, а тренирао Душко Пајић.

Женску миљу освојила је Huntress, Ергеле Зобнатица, победница Шабачких омица претходног тркачког дана. Тим за победе се не мења, тако да су и овог пута добитна комбинација били џокеј Ђорђе Перовић и тренер Танасковић.

Шабачкe коњичке свечаности употпунио је богат културно-уметнички програм. Наступиле су Шабачке мажореткиње, КУД Абрашевић, а посетиоци су могли и да купе нешто на Базару старих и уметничких заната.

Пехаре победницима најважнијих трка оба дана предао је председник Градске управе Града Шапца Александар Јовановић.

-Шабац у коњичком спорту има традицију дужу од два века. Због тога није ни чудо што је баш на Шабачком хиподрому најважнији догађај у области коњичког спорта у Србији. Изузетна ми је част да поздравим све учеснике и победнике ових Коњичких свечаности. Најбољи галопери које Србија има трчали су за престиж и у славу краља Александра, рекао је Александар Јовановић.

Туристички значај
Шабачке коњичке свечаности имају и туристички значај за Шабац. Увек у град доведу велики број љубитеља коњичког спорта, али и оних који желе да буду виђени и похвале се да су присуствовали једном оваквом догађају.
-Коњичке свечаности увек у наш град привуку велики број гостију са стране. Оне су, пре свега, празник спорта, али и празник лепоте. Поред две главне трке које су биле у ова два дана, Шабачког дербија и Меморијала краља Александра, највећу пажњу публике привлачи где се наше младе даме надмећу за најшармантнију даму са шеширом. То је на један начин поштовање, јер су у нека ранија времена, даме са својим шеширима, отмено и господски, долазиле на састајалишта где су се одржавала такмичења коњичког спорта, рекао је Душан Симић, директор Туристичке организације града Шапца.


Реч посетилаца
Михаило Глигорић из Горње Врањске недавно је напунио 18 година, а на Шабачком хиподрому је готово цео живот. Љубав према коњима и коњичком спорту преноси се у породици кроз генерације.

-Први пут су ме на трке довели када сам имамо две године. Породично гајимо љубав према коњима. Отац, деда, прадеда, сви су имали коње, а љубав према овим племенитим животињама пренели су и на мене. Тренутно имамо кобилу која је ждребна и надамо се да ће за две до три године тај коњ потрчати овом стазом. Трудим се да идем на трке на свим хиподромима по Србији. Пре три недеље сам гледао Галопски дерби у Београду. Посећујем Богатић, Сремску Митровицу, Уб, понекад и Пожаревац. Шабачки хиподром је по мом мишљењу можда и најбољи у Србији, али сигурно раме уз раме са Београдом. Шабачке коњичке свечаности су манифестација од великог значаја за Шабац и ова два дана се чекају целе године, каже Михаило.

Фото: "Глас Подриња"


Александра Реновчевић одувек је волела коње, али уз децу та љубав је добила нову димензију. Сада и код куће има кобилу, која је љубимац и коју деца јашу.

-Идем свуда по Србији на трке: Богатић, Београд, Пожаревац, наравно Шабац. Љубав постоји још од детињства, али интензивно пратим коњички спорт пуних 13 година. Деца су заволела коње и уписали смо их у школу јахања у Средњу пољопривредну школу и како нам је било напорно да их стално водимо купили смо кобилу из Љубичева. Трчала је раније, а код нас је сада само љубимац. Хиподром у Шапцу је један од најсређенијих у Србији и превазишао је Београд. Стаза се одржава, штале су увек сређене, као и падоци. Фали нам само ресторан да имамо где да попијемо кафу. Шабачке коњичке свечаности су врхунац сваке сезоне, али пре је било више садржаја и било би лепо када би се нешто од тога вратило, као што је парада фијакера, каже Александра.

Миомир Новаковић из Табановића живи у Београду, али се увек враћа у Шабац и родни Табановић. Посете Шабачком хиподру су неизоставни део тога.

-На трке долазим кад год сам слободан и када сам у Шапцу. Волим тај спорт. Коње су имали и моји деда и отац. Идем и на Београдски хиподром, али више волим Шабац. Овде познајем више људи, а и Шабац има примат у галопском спорту, истиче Миомир.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa