Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
Традиција окупљања и сећања
ОДРЖАН ДРУГИ ВЕЛИКИ ЗАВИЧАЈНИ САБОР У ГОЛОЧЕЛУ

Традиција окупљања и сећања

У организацији Месне заједнице Голочело и Завичајног удружења “Цветковац” прошле суботе код споменика и школе у овом селу одржан је Други велики завичајни сабор у част и спомен предака који су се борили и животе дали за слободу у Балканким ратовима,
као и у Првом и Другом светском рату
На месту које је до пре годину дана било запуштено и закоровљено, на пропланку изнад сеоске школе на којем се налази обновљен споменик палим борцима, окупио се народ и свештенство, представници локалне власти, мештани који живе у овом крају али и они који су из њега потекли. Окупио се око жеље и потребе да се одужи својим прецима и сачува сећање на њих.

Споменик је данас симбол Голочела, место окупљања и саборовања.
–И ове године смо се, тачно после годину дана, окупили на овом месту које је у нашем селу сада најсветије. А то је ни због чега другог него због овог споменика и због имена која су ту уписана. Ми немамо већих јунака од ових наших предака, наших прадедова и чукундедова, њих овде близу стотину, који су се борили за слободу отаџбине, за крст часни и слободу златну. Који су се борили за част и понос не само свој већ и својих потомака у Балканским ратовима, у Првом и Другом светском рату. Ми смо се овде окупили да покажемо да се они нису залуд борили. И наредних година ћемо се окупљати, надам се у још већем броју, овим али и неким другим лепим поводима- поручио је један од организатора и члан Завичајног удружења “Цветковац”, дипломирани теолог Владимир Јовић из Коцељеве, пореклом из Голочела.

Он је додао да “Голочељани нису спавали када је реч о новим заједничким подухватима за опште добро села”, те да је на темељима старог учитељског стана подигнута нова зграда која ће служити за различите потребе, а превасходно за активности сељана, за дружења и окупљања.

–Посао је био велики и само захваљујући слози и доброј вољи и жељи наших људи, пријатеља, ми смо успели то да завршимо. Захвалио бих се свима који су на било који начин допринели изградњи објекта и организацији Сабора. Верујем да ће се још дуго овим брдима разлегати песма наше деце и да ћемо се још дуго овде окупљати у много већем броју него што је то данас- закључио је Јовић.



О изградњи новог објекта у селу, у школском дворишту, говорио је и председник општине Душан Илинчић који је истакао да није било мештанина који се није одазвао позиву да заједничким снагама реализују овај пројекат.

–Сви знамо да је још прошле године на том месту била једна руина која је ту стајала деценијама, али захваљујући ентузијазму и пожртвованости већине грађана Голочела, данас је слика потпуно другачија. Прошле године су организатори бојажљиво кренули да сређују ову околину око споменика као и сам споменик. Надам се да ће до краја истрајати у свим својим замислима и да ће наставити са сабором, да ће ово постати једна традиција окупљања и сећања. Општина ће свакако помоћи у мери у којој буде у прилици, као и до сада. Подржаћемо ову иницијативу, ову манифестацију, подржаћемо овај сабор, јер је ово нешто што нам свима треба- поручио је Илинчић.

Након служења парастоса погинулим борцима из ових крајева и полагањем венаца на споменик, присутни су имали прилику да виде културно-уметнички програм и турнир у малом фудбалу, али и да покажу своју хуманост и добровољно дају крв. Међу новим садржајима сабора нашла се изложба фотографија са мотивима овог села продајног караткера, ауторке Мирјане Јовић.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa