Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Мурал реализован на иницијативу Удружења „Холодром“

„Мој универзум“ краси зид Лазине школе

Настао у оквиру пројекта Канцеларије за младе града Шапца уз подршку Града
„Мој универзум“, још један мурал у Шапцу посвећен знању, чији је аутор познати шабачки уметник Ђурађ Стевановић, од недавно краси зид Основне школе“ Лаза К. Лазаревић“. Реализован је у оквиру пројекта Канцеларије за младе и Града Шапца у вредности од 350 хиљада динара, а на иницијативу Удружења „Холодром“, које од 2013/14 године спроводи пројекат мурализације града Шапца.

Циклус мурала
-Захваљујући том пројекту и иницијативи до сада је настало десетак мурала. Пројекат је финансиран средствима Града преко конкурса за културу, а укључивале су се и приватне компаније. Аутори мурала су референтни уметници, углавном са локалне сцене, мада има и оних који делују на београдској сцени, гостовали су у оквиру нашег пројекта и оставили нешто граду у јавном простору- објашњава историчар уметности Филип Ковачевић из „Холодрома“.

Циклус мурала на школама започет прошле године, у оквиру којег је настао и „Знање је кључ успеха“ истог аутора на зиду Економске школе „Стана Милановић“, упућује јасну поруку основцима и средњошколцима да је знање моћ.

Фото: "Глас Подриња"


-Ове године такође поручујемо да је школа универзум знања, да треба храбро и одговорно закорачити у тај свет и да ђаке, поред тешкоћа које прате одрастање и учење, чекају велика задовољства, нова открића и радости. Зато су мурали позитивни, богати колористички. Ђурађ се труди да унесе и неки текст у те визуелне представе, да још додатно појача ту идеју и пошаљемо што сугестивнију поруку шта заправо за њих треба да буде школа и знање- наглашава Ковачевић.

Дечак и девојчица, са ранчевима на леђима, корачају према школи. У симболима знања обједињени су различити наставни предмети, а ту је и школска зграда, храм у коме је колевка свих будућих успеха оних који одаберу да иду путем образовања и откривања нових светова које им нуди.

У свету знања
Мурал је рађен комбинованом техником, подлога фасадним бојама, након чега је све осликано спрејем. После две седмице и савладаних изазова, прилагођавања подлоге, великих врућина, завршне дораде, заблистао је ове недеље у пуном сјају.

Уметност у јавном простору- украс и репрезент града
-Последњих година у Шапцу покренуо сам иницијативу присуства савремене уметности у јавном простору, да се савремена уметност и уметност уопште приближи најширем аудиторијуму, суграђанима, гостима града, јер мали број људи улази у галерије и музеје, а највећи број њих свакодневно пролази улицама. Ако улицу претворимо у галерију са радовима, савремена уметност на тај начин може да искомуницира са великим бројем људи и тако вршимо и неку врсту едукације наших суграђана и гостију града. Поред тога што је украс, то је и репрезент читавог града када долази неко са стране и види неку врсту културе која се овде негује, а која је везана за street art, интервенције у јавном простору, осмишљавање урбаних амбијенталних целина. Чињеница да то Град подржава, да је препознато и добро прихваћено и од институција, уметничке сцене, суграђана, даје нам подстрек да наставимо да споводимо овај пројекат- наводи Ковачевић.


-Суштина поруке је иста као и на Економској школи, само су стил и нарација прилагођене млађим узрастима. Генерално, мислим да сам успео да направим нешто као из дечје књиге, илустративно, а опет, с друге стране, и довољно атрактивно за старије, да буде допадљиво свима од првог до осмог разреда. Ђаци иду тим путем који води у школу, а онда из тог правца, из школе, излазе полако ти симболи знања који се постепено дижу горе у небо, одлазе у универзум знања, разних сфера наука, који школа свакако отвара. На сваком од нас је да себи изабере прецизнији пут касније, али тај основни, а ипак широки спектар, који нам се нуди у основној школи је нешто што сам хтео да прикажем кроз те симболе и тај универзум знања. То основно знање које стекнемо у животу нам је јако битно, покреће наш лични свет, употпуњује нас као личности, да можемо да сагледамо и схватимо свет око себе- истиче Стевановић.

Иза Стевановића су, како каже, хектари осликаних зидова, учесник је и реализатор бројних уметничких пројеката у земљи и региону, али увек је изазов радити за младе и оставити уметнички потпис који ће да их дочека свако јутро пред наставу. Уз велику подршку и разумевање управе школе, посао је приведен крају, а позитивне реакције свих који су имали прилику да га виде само се нижу.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa