Инфо

31. август 2023.31. авг 2023.
Едукација здравствених радника  и пацијената
Прва конференција поводом реализације пројекта “Моментум”

Едукација здравствених радника и пацијената

Циљ је да између 12 и 13 хиљада људи добије информације о значају бриге о свом здрављу, вакцинацији
Асоцијација Дуга у сарадњи са орагнизацијом USAID спроводи на територији 13 округа превентивни програм у области здравства уз примену нове методологије рада. Реч је о делу пројекта „Моментум – трансформација и правичност рутинске имунизације“ за Србију који се спроводи на два колосека, један је едукација здравствених радника, други едукација пацијената.

Дуга је реализатор едукације пацијената, односно осетљивих група трудница и особа са хроничним здравственим проблемима старији од 45 година. Србија је једна од четири државе региона у којима се спроводи програм.

- Асоцијација Дуга као органзација усмерена на рад у заједници и кроз теренски рад ближа пацијентима имамо одговоран задатак едукације пацијената. Ми ћемо на територији 13 округа спроводити активности кроз једну, много занимљивију методологију у односу на претходне. До сада су то била предавања, а сада смо осмислили сет радионица у трајању око 90 минута где ће сви учесници имати прилику да кроз интерактивни рад стичу знање и разумевање зашто је превенција важна, зашто су битни сан, прилагођена физичка активност, вакцинација и то не само против Ковида 19, већ и ХПВ, ММР, вакцинација против грипа – истиче Александар Прица, директор Асоцијације Дуга и наглашава да ће бити спроведено укупно 78 радионица чији ефекат ће бити проверен након завршетка активности предвиђених програмом.

Најважније је разумевање здравих стилова живота, као и препознавање коме могу да се обрате за савет, препоруку

-Иако смо добили алате од консултаната, ипак смо имали тренинге спроведене у Шапцу где смо изабрали најадекватније радионице уз прилагођавање одређених делова. Циљ је да учесницима буде занимљиво, али и да добијемо повратне информације, јер не своди се читав процес на 78 радионица у 13 округа, већ и након њиховог завршетка, кроз разговор са учесницима проверимо ефекте Радионица, да ли се људи другачије понашају, да ли другачије размишљају.

Планирана је и медијска кампања кроз објаве на друштвеним мрежама и смс поруке и циљ је да између 12 и 13 хиљада људи добије информације о значају бриге о свом здрављу, вакцинацији и усмеравања ка здравственом систему за додатне информације. Кроз дводневне радионице досадашња искуства и планови за даље представљени су на првој конференцији поводом програма „Моментум“ где су били представници из свих 13 обухваћених округа.

-Пројекат је настао током Ковида и обезбеђен је да унапреди имунизацију против Ковида 19. Како је овај вирус само један од здравствених проблема са којима се суочава наше становништво, програм смо фокусирали на све најчешће здравствене проблеме становништва, те се осим вакцинацијом против Ковида 19, бавимо и вакцинацијом против других обољења, односно здравим стиловима живота за старију популацију и труднице. Имплементацију реализујемо кроз рад са здравственим радницима и с пацијентима код којих је најважније разумевање значења и садржаја здравих стилова живота, као и коме могу да се обрате за савет, препоруку – истакао је Стефан Мандић Рајчевић, руководилац пројекта „Моментум – трансформација и правичност рутинске имунизације“ за Србију.

Припремене активности су стартовале 1. јула, а реализација едукација на терену ће трајати до 30. новембра.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa