Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗАВРШЕНА 55. ЧИВИЈАДА И 16. ЧИВИЈАШКИ КАРНЕВАЛ

Три дана када је Шабац центар света

Градским улицама прошло је више од 3.000 учесника у карневалима. Родитељи су прошетали више од 750 беба и из Шапца је поново послата најлепша слика онога што шапчани зову својом „парадом поноса“. Велики Међународни карневал окупио је 30 трупа и госте из Француске, Италије, Холандије, Белгије, Турске, читавог региона
рошао је још један „белосветски вашар хумора и сатире“. Чивијада се одржала 55. пут, а у оквиру ње 16. Чивијашки карневал(и). Чивијашка република добила је новог председника, а Шапчани су уживали у три дана веселог програма на главним градским улицама. За разлику од претходне године, ове је време било идеално, а градским улицама прошло је више од 3.000 учесника у карневалима.

Традиционално, Чивијада је почела чивијашким часом у шабачким основним школама у четвртак ујутру. Манифестацију је најавио Чивијашки добошар, а афористичари Александар Чотрић и Раде Ђерговић и карикатуриста Тошо Борковић деци су пренели мале тајне својих заната.

Фото: "Глас Подриња"


Поподне је уследило подизање карневалске заставе испред Градске управе, након чега су проглашени и најбољи радови пристигли на овогодишњи конкурс Чивијаде.

Награђени
Награде за најбоље радове 55. Чивијаде освојили су:
У категорији афоризми:
1. Раде Ђерговић,
2. Нинус Несторовић,
3.Братислав Костадиновић,
У категорији сатиричне приче:
1. Љубомир Илић,
2. Александар Чотрић,
3. Јелена Кујунџић,
У категорији карикатуре:
1.Момир Васић,
2. Миленко Лукић,
3. Тошо Борковић.
На овогодишњи конкурс пристигло је више од 150 радова аутора из Србије, региона и Словачке.
Победницима је награде уручио директор Туристичке организације града Шапца Душан Симић у медијатеци Народног музеја у Шапцу, где је и отворена изложба пристиглих радова.
-Надам се да Чивијада има лепу будућност. Дуже од деценију постоји Чивијашки час где управо карикатуристи, афористичари и катикатуристи на најлепши начин деци преносе своја знања. Верујем да ће неком од деце то бити интересантно и да ће пожелети да се окушају у томе. Радови који су пристигли ове године показали су да је Чивијада надалеко позната. Жирију није било лако да издвоји најбоље Реакције публике на изложби говоре да су урадили добар посао, рекао је Душан Симић.
Радове је оцењивао жири у саставу: Јелена Подгорац Јовановић, председница, Зоран Живковић и Урош Лукић.


Чивијашки точак на Тргу шабачких жртава завртео је хармоникаш Зоран Даниловић Крпица, после чега је одржано најслађе надметање – шампитијада. Своју шампитују је најбрже су појели Петар Иванковић из ОШ „Јеврем Обреновић“, Александар Наумов из ОШ „Лаза Лазаревић“ и Вук Трифуновић из ОШ „Ната Јеличић“.

На бину су изашли и најсимпатичнији у љубимци специјално костимирани за Караван кућних љубимаца. Један јастреб поносно се издвојио у мноштву паса.

Фото: "Глас Подриња"


Деца старости до шест година приказали су своје таленте у такмичењу „Мис секица и мистер батица“ . Певали су, играли, рецитовали и реповали. Након забуне на самој бини око тога ко је освојио прво место, од организатора смо сазнали да је мис секице Анђела Мијаиловић, а мистер батица Тадија Јевтић.

Фото: "Глас Подриња"


Петак је такође почео у школама, промоцијом Европских карневала, док се у пешачкој зони Чивијашки добошар возио фијакером и позивао суграђане на манифестацију.

Нешто касније, кроз пешачку зону прошетало је и око 1.000 пчелица, бубамара, лептирова, из Предшколске установе „Наше дете“. Као и сваке године, суграђани су одушевљено поздравили најмлађе карневалисте.

Фото: "Глас Подриња"


Нешто мало старији суграђани, основци, свој карневал су имали у поподневним сатима. Неколико стотина деце понело је најкреативније костиме, а своје тачке представили су у самом центру града, одакле је, због ове прилике, био измештен саобраћај.

Фото: "Глас Подриња"


Полицијска управа на Дечјем карневалу
На дечјем карневалу, у петак поподне, пажњу су привукли и мали саобраћајци. Њихова улога на манифестацији није била само ревијална, него и веома важна. Промовисали су акцију „Заједно и безбедно кроз детињство“ коју реализује Полицијска управа Шабац, а током трајања Карневала имали су и свој штанд на ком су се полицијски службеници дружили са најмлађим суграђанима и разговарали са њиховим родитељима.
-У оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“ у свим школама на подручју ПУ Шабац присутни су полицијски службеници и то пре, током трајања и након завршетка наставе. Ангажовани полицијски службеници имају јасно дефинисане задатке на шта треба да обрате пажњу у самој школи, за време великог одмора, а и након завршетка наставе. Ученици основних школа у оквиру пројекта имаће посебне часове који ће им помоћи да усвоје знања и вештине о безбедном понашању у стварном и виртуелном окружењу, у ванредним ситуацијама и безбедном учешћу у саобраћају, наводи Владимири Трифуновић официр Одељења саобраћајне полиције.



Након наступа свих дечјих карневалских трупа инаугурисан је нови председник Чивијашке републике, глумац Марко Гверо. На овој функцији заменио је колегиницу Олгу Одановић. Новопостављени председник боравак у Шапцу искористио је и да посети шабачки Вашар.

Фото: "Глас Подриња"


Обраћање председника поданицима
-Драги поданици моји, част ми је велика, а и одговорност, бити председник овако насмејане, веселе и шарене заједнице зване Чивијашке републике. Драго ми је да она постоји оволико дуго да сам и ја дошао на ред да њом председавам. Драго ми је и да је мој чивијашки народ препознао моје лидерске способности. Било је и злих језика који су говорили да сам ја овде случајно и да сам у Шабац дошао по неке делове за ауто. (Мада, што је тешко доћу у српски Детроит када ти затреба летва волана за Нисан кашкаи 2003.) Ја као моји претходници нећу да делим лажна обећања, не зато што немам шта да обећам, већ зато што сам већ изабран на лепе очи и нема потребе да се лажемо. Оно што могу да обећам је ћу дуго након завршеног мандата да промовишем, волим и ширим идеју Чивијаша, Чивијашке републике и Града Шапца. Пуно вас волим, поручио је нови председник својим поданицима, након чега је од директора ТОШ-а Душана Симића добио кључеве града.


Субота је била дан за чивијашка надметања у малом фудбалу, Карневал трудница и беба и велики Међународни карневал. Овогодишњи Карневал трудница и беба ни овог пута није разочарао. Родитељи су прошетали више од 750 беба и из Шапца је поново послата најлепша слика онога што шапчани зову својом „парадом поноса“.

Фото: "Глас Подриња"


Велики Међународни карневал окупио је 30 трупа и госте из Француске, Италије, Холандије, Белгије, Турске, читавог региона. Шапцем су прошетале Бразилке, Арапи, кловнови, пионири предвођени Титом и Јованком лично... Сви су стрпљиво одвојили време и да се фотографишу са Шапчанима који су и овог пута на Карневал дошли у великом броју.

Фото: "Глас Подриња"


-Задовољни смо и Чивијадом и Карневалом. Шабац је три дана био центар света. Дивни програми су били на улицама града, а суграђани су показали да су се ужелели и Чивијаде и Карневала, с обзиром да нас је прошле године пратила киша. Током трајања Карневала били су попуњени сви смештајни капацитети. Ово је доба године када највише туриста посети наш град. Гости из иностранства су истакли да се у Шапцу увек осећају добродошло. Неколицина њих долази само на шабачки Карневал. Шабачки Вашар, са традицијом дужом од века прати Чивијаду и Карневал и већ првих дана је било изузетно велико интересовање за њега, а гости долазе из свих крајева Србије, навео је директор ТОШ-а Душан Симић.

Ова Чивијада са Чивијашким карневалом окупила је рекордан број учесника. До следеће, која ће можда оборити рекорд.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa