Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

20 ГОДИНА РАДА САВЕТОВАЛИШТА ЗА ПОРОДИЦУ И МЛАДЕ

Развод не значи прекид родитељства

Услугу која је доступна тачно 20 година користиле су бројне породице из Шапца, али и околних општина. Весна Димитријевић, породични саветник, и Милица Обреновић, породични психотерапеут, сведочиле су многим тешким животним причама
Развод брака се дешава онда када супружници више не могу заједно. Уколико имају заједничку децу, нажалост, неретко управо она сносе највећи терет брачног краха. Када родитељи не могу да се снађу у оваквим ситуацијама и ненамерно раде на штету детета Саветовалиште за породицу и младе Центра за социјални рад Шабац једна је од адреса где се може потражити помоћ.

Услугу која је доступна тачно 20 година користиле су бројне породице из Шапца, али и околних општина. Весна Димитријевић, породични саветник, и Милица Обреновић, породични психотерапеут, сведочиле су многим тешким животним причама.

Милица Обреновић наводи да се из године у годину повећава број породица са проблемима који се јављају у постразводном периоду. Виђења деце, издржавања, васпитање, питања су око којих родитељи често сами не могу да се договоре.

-Десетине дечака и девојчица од развода брака никада више нису виделе свог оца. Такав контекст за одрастање стварају родитељи и нису ни свесни значаја тога. Код родитељства се много бољи резултати постижу у двоје. Родитељи уместо да своју децу заштите, када донесу одлуку о разводу, разбуктавају мржњу, своје свађе, поделу имовине, а деца се ништа не питају, каже Милица Обреновић.

Родитељи уместо да своју децу заштите, када донесу одлуку о разводу, разбуктавају мржњу, своје свађе, поделу имовине, а деца се ништа не питају



Истиче да је неопходно након развода заштити децу и омогућити им да имају и маму и тату. Наводи да је најбољи интерес за дете да оно по разводу и даље има оба родитеља који су му доступни и који заједно учествују у свим аспектима његовог живота иако не живе заједно.

-Посебан проблем и околност за одрастање деце у постразводном периоду представља потпуно прекинута родитељска комуникација и сарадња. Родитељи треба да се договарају, а не да дете добије улогу посредника између маме и тате и прича оно што они желе да чују. Ту се ствара манипулативни простор за дете, где оно може да каже да је било код тате или маме, а оде на трећу страну. Тако су та деца у много већем ризику да крену путем који није добар за њих, упозорава Милица Обреновић.

Породице које имају проблема у функционисању могу се обратити Саветовалишту путем телефона или одласком у Центар за социјални рад.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa