Инфо

28. септембар 2023.28. сеп 2023.
Фото: Macvainfo.rs

Фото: Macvainfo.rs

Манифестација обележила деценију постојања

„Метковачка весела машина 2023“

Такмичење у печењу ракије отворило је програм, након чега је уследило гастрономско надметање у кувању гулаша и листићијада
Сеоско туристичко домаћинство „Мачвански конак“ у Метковићу у недељу је било домаћин традиционалне манифестације „Метковачка весела машина 2023“ која је обележила деценију трајања.

Такмичење у печењу ракије отворило је програм, а затим су уследили гастрономско надметање у кувању гулаша и листићијада. Мини сајам домаће радиности, наступ културно- уметничких друштава и певачких група из Мачве, као и изложба сликарке Светлане Врачарић Ивантић, употпунили су манифестацију.

Традиција која се чува
Организатори, Културно- образовни центар, МЗ Мачвански Метковић, СТД „Мачвански конак“ и покровитељ Општина Богатић, припремили су награде за најуспешније такмичаре.

-Нема веће равнице од Мачве, а ни бољег домаћина од Мачванина! У етно амбијенту „Мачвански конак“ у Мачванском Метковићу, заједно са врсним мачванским домаћинима, присуствовао сам догађају који на најлепши начин дочарава слику Мачве. Некада није било куће широм мачванских села где се у првим јесењим данима није пекла ракија и спремало за хладну зиму. У жељи да сачувамо традицију и на младе пренесемо све оно што смо и ми у аманет добили од наших старих, оживели смо дух правог мачванског села и непроцењиве традиције нашег краја! Ово је права слика Мачве, која је данас из Метковића послата. Срећан сам јер је велики број Мачвана и гостију са стране присуствовао и потрудићемо се да већ наредне године ова манифестација још више добије на значају, имајући у виду њен привредни и туристички потенцијал- истакао је председник Општине Богатић Милан Дамњановић.

Фото: Macvainfo.rs


Проглашени најбољи
Титула најбоље ракије једногласном одлуком жирија у саставу Зоран Јеротић, Милош Тојић и Жељко Вујић додељена је шљивовици Радосава Шобића из Белотића старој 18 година. Друго место припало је Тодору Јеини из Метковића, а треће Светолику Вешићу.

Од девет тимова, у припремању гулаша најбоља је била екипа „Клењачки бивак“, друга „Кафе шанса“ из Ваљева, а трећа „Мокра браћа“ из Метковића. Дипломе, пехаре и пригодне поклоне уручио им је директор Културно- образовног центра Богатић Иван Остојић.

У културно- уметничком делу програма учествовали су метковачки песник и сликар Иван Вешић, КУД „Бисерница“ Дубље, дечији ансамбл ФА „Ђидо“, солиста на фрули Горан Мајсторовић и мачвански песник Драгољуб Бата Цветуљски.

Инспирисан традицијом производње квалитетне метковачке ракије, власник Мачванског конака Миодраг Вујић, уз подршку Туристичке организације општине Богатић, 2012. године је организовао прву манифестацију шаљивог назива „Метковачка весела машина“.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa