Инфо

5. октобар 2023.5. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Радионице у Европској ноћи истраживача

Дани науке и креативности

Недељу истраживача у сарадњи са Центром за промоцију науке организује Центар за стручно усавршавање Шабац током последње седмице септембра. Циљ пројекта је популаризација науке и њено приближавање грађанима
У оквиру Европске ноћи истраживача у Шапцу испред Старе робне куће у петак су приређене радионице. Недељу истраживача у сарадњи са Центром за промоцију науке организује Центар за стручно усавршавање Шабац (ЦСУ) током последње седмице септембра. Циљ пројекта је популаризација науке и њено приближавање грађанима.

Фото: "Глас Подриња"


-Овогодишњи слоган Европске ноћи истраживача је „Јавна наука и светлост науке“, тако да је наша идеја била да радионице за саму Европску ноћ истраживача која се увек одржава последњег петка у септембру, буду јавне, у пешачкој зони, да би сви пролазници могли истовремено да буду и учесници. Имамо „Геолошки времеплов“, у оквиру којег имамо госте из Природњачког музеја Свилајнац који ће представљати настанак вулкана и доба диносауруса, васпитаче из ПУ „Наше дете“ у радионици „Од тачке до линије“ са којима имају прилику да сликају помоћу традиционалне Ебру технике сликања на води, професорка из Стручне хемијске и техничке школе ради огледе и „Хемијски семафор“.
Истовремено, у дворишту Културног центра Шабац одржавају се два предавања за средњошколце на тему PM честица и „Теорије игара“- рекла је стручна сарадница у Центру за стручно усавршавање Шабац Ивана Богићевић.

Фото: "Глас Подриња"


Милена Вукашиновић из Природњачког центра у Свилајнцу истакла је да су приказали мали део фосила који су донели, а посебну пажњу је привукао виртуелни диносаурус.

-Имамо девет сталних поставки које обухватају теме из биологије, географије, разне области. Ми смо донели од свега помало, и кости диносауруса, пошто су они велика тема код нас. Један велики део, Дино парк, има 30 реплика диносауруса. Ту смо да покажемо експерименте- како се ради лава лампа или ерупција вулкана, што је у складу са нашом темом, а деци је то интересантно. Природњачки центар је дигитализован, сви експонати имају QR кодове и њиховим скенирањем можете на три различита језика да сазнате све о изложбама. Имамо и тотеме и апликацију. Скенирањем кода видимо виртуелног диносауруса, diplodocusa- навела је Милена.

Фото: "Глас Подриња"


Професорка Стручне хемијске и текстилне школе у Шапцу Весна Саватић представила је радионицу „Хемијски семафор“.

-Овим поводом изводимо два огледа. У оквиру првог посетиоцима показујемо како хемијске супстанце уз помоћ наших индикатора мењају боју од жуте и зелене до црвене. Огледом ћемо подсетити пролазнике на важност безбедности у саобраћају, како се понаша на семафору. Други оглед, „Хемијски вулкан“, приказује хемијску ерупцију, што је занимљиво најмлађим посетиоцима. Девојчице из еколошке секције ће извести још неке огледе- напоменула је Саватићева.

У креативним садржајима су учествовали ученици Стојанове и Вукове школе. Покретну радионицу „Потрага за музичким благом града Шапца“ реализовале су професорке Снежана Шалаи Тибор и Снежана Поповић, где је победничка екипа награђена.

Шабац 14. пут учествује у Европској Ноћи истраживача. Центар за стручно усавршавање са Центром за промоцију науке сарађује од 2016. године, а током ове реализоваће седам заједничких пројеката.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa