Инфо

5. октобар 2023.5. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЦЕНТАР NANNA ОРГАНИЗОВАО ТРИБИНУ О ФЕМИЦИДУ

Крајњи негативни чин континуираног насиља

„У питању је родно засновано убиство где су жртве жене, без обзира да ли се ради о старијим или млађим женама, девојкама, девојчицама, чак и малој деци женског пола“
У организацији Центра Nanna, у Културном центру Шабац одржана је прва од шест планираних трибина. На тему фемицида живо и илустративно говорио је др Владимир Јекић, психијатар, а психолог Олга Перић о активностима и плановима Центар Nanna.

- За сада смо неформална група жена која je посвећена жртвама насиља - девојкама, женама и мушкарцима. Mало je организација у Србији које третирају и мушке жртве којих има, нарочито у дечјем и пубертетском узрасту, раној адолесценцији. То су, најчешће, жртве сексуалног злостављања. На основу искуства судског вештака, поуздано знам да постоје такве жртве. Често вештачим такве случајеве, а неретко испитујем жртве у соби за посебно осетљиве сведоке. Свесне смо да је жртвама тешко да потраже помоћ и да постоји и секундарна виктимизација, коју носи сама пријава насиља, нагласила је Перић.

Фото: "Глас Подриња"


Активисткиње Центра Nanna волонтерски организују групе подршке за жене жртве насиља и чланове њихових породица. У плану је да ускоро почне и група подршке за онколошке пацијенте.

- Фемицид је тема која је од великог значаја за наше друштво. У питању је родно засновано убиство где су жртве жене, без обзира да ли се ради о старијим или млађим женама, девојкама, девојчицама, чак и малој деци женског пола. Сматрам да је ово једна од трибина која ће допринети да се што више фокусирамо на тај проблем да бисмо заједно сагледали на који начин бисмо могли нешто да променимо у будућности. Прецизније, да фемицид постане калификовано кривично дело за које ће бити одређена адекватна казна, што у неким земљама већ јесте. Код нас се доста ради у том правцу. Најпре је ступио на снагу Закон о насиљу у породици, који је значајан зато што се сматра да је фемицид крајњи негативни чин континуираног насиља у породици. У Србији се, годинама уназад, догоди између 20 и 40 фемицида годишње, што је забрињавајуће, истакао је др Јекић.

ТРАУМА И СВА ЊЕНА ЛИЦА
У петак, 6. октобра, Центар Nanna организује трибину под називом Траума и сва њена лица: Од превенције до третмана. Предавач је психолог и психотерапеут Предраг Петровић. Трибина почиње у 18 сати, у сали Културног центра Шабац.


Тему је разложио кроз различите врсте фемицида, начине на који се дешава, светску статистику и профиле личности које могу бити „окидач“ за фемицид. Нагласио је шта би било “наранџасто светло” за девојке и жене које би требало да напусте партнерску заједницу, уколико препознају карактеристике партнерове личности и образац који се понавља.

Слушаоци нису били пасивни, него су, питањима и коментарима, активно учествовали у трибини.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa