Инфо

12. октобар 2023.12. окт 2023.
Сачијада 2023, саборовање на дику Владимираца
ПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА УМЕЋА СПРЕМАЊА САЧА

Сачијада 2023, саборовање на дику Владимираца

Ако се по јутру дан познаје, Сачијада 2023. има итекако будућност. Беспрекорна организација и 30 учесника учинили су, уз пригодан програм, да се памти дан када је сач окупио госте са свих страна и манифестацијом са будућношћу показао да ће трајати дуго, дуго...



Хуманитарни део је дар саборовања, Сачијада 2023 ОШ „Жика Поповић“ у виду телевизора и новчане награде а у логистици ове манифестације истакли су се Туристичка организација општине, ЈКП „Извор“, Ловачко удружење „Фазан“, Основна школа „Жика Поповић“ и Посавотамнвска средња школа са Домом ученика.


Бројни спонзори које је тешко побројати, гастрономско удружење Сачијада и тим на челу са Локалном самоуправом Општине Владимирци, председником Гораном Зарићем и челним човеком СО Радом Ковачевићем учинили су све да се роди нови бренд општине:



Међу бројним екипама најзапаженији су били тим Рајак из Рогатице истичући да су прешли преко 200 километара из Републике Српске али да би превалили и дупло више да учествују у овој чаролији и да ће опет доћи. Исто су зборили и из екипа Митровић из Комирића, Котлић из Осечине и екипа Владимирчани са жељом да се окупе опет наредног лета.


- Помогли смо и помагаћемо да све буде на највишем нивоу а само окупљање овог лета је за поштовање. Постајемо истински гастрономски рај и огроман потенцијал за будућност оваквих манифестација а свим учесницима, спонзорима и посетиоцима хвала што су присуством увеличали овај дан, рекао је Ковачевић.



Свечано отварање протекло је у наступу малених мажореткиња из Шапца, фолклора ЦОКТ Јеврем Обреновић из Шапца, виолинисткиње из Јаловика Маре Радошевић, хармоникаша Уроша Ковачевића и пријатеља те тамбураша „Још по једну“ који су свако на свој начин улепшали дан гастрономског умећа у спремању сача уз сјајан одабир музике и добро расположење.



-Манифестације као што су Гудијада и Сачијада окупљају значајан број учесника и посетилаца у нашој општини. Оне нам говоре да је потребно да се више дружимо са пријатељима и познаницима, да проводимо време заједно. Верујем да је ово још једна добра иницијатива која је потекла од групе мештана који слушају своје пријатеље, комшије. Увек ћемо радо ћемо подржати добре идеје – нагласио је председник Општине Владимирци Горан Зарић.




Иако је сам пласман био у другом плану прво место је припало ,,Рајак Рогатица“, друго ,, Грујин салаш Шабац“ а треће екипи ,,Посавотамнавска средња школа“ Владимирци. Најудаљенија је била екипа Рајак из Рогатице, најмлађи такмичар Матија Кнежевић ,,Савски Вукови“ Шабац , најстарији Милан Јовановић ,,Дедина душа“ Шабац, а најмлађа пунолетна екипа ,,Ловачка кућа Козарица“. Све са поздравом довиђења до Сачијаде 2024. године. Да живи гастрономски, без сваке сумње нови бренд Општине Владимирци.




-Утисци такмичара и посетилаца су нама као организаторима мерило успешности манифестације. Задовољни смо овогодишњим бројем такмичарских екипа, квалитетом и ангажовањем. Очекујемо да ће наредне године бити још богатији програм, награде, те да ће и Сачијада постати бренд владимирачког краја- додао је један од организатора и представника Гастро удружења „Саборовање“ Милош Нешић.


У име оних који су понели терет организације, Дејана Илића, Милоша Нешића и Горана Ђукића добродошлицу је пожелео и трајање најавио Нешић са жељом да дружење протекне пријатно и изнедри трајање на многаја љета уз захвалност свима на помоћи, најављујући следећа окупљања, свако наредно у другом селу Општине Влаидимирци.

Пажњу је привукла и здравица глумца Душана Симића, српска здравица деца нам се рађала и нек љубав надјача и не буде ничега осим дечијег плача. Тек да се ни бројни најмлађи не забораве а старији озаре.




Мажореткиње уз песму „Хајде да се волимо“ биле су мелем за очи а фолклор ЦОКТ Јеврем Обреновић додатно подгрејао атмосферу. Све до утанчине испланирано текло је ко речи песме уз истицање организаторске улоге где се придодао и Милош Гајић.


У име општине и Туристичке организације директорка Сандра Јовишевић је истакла да ово дружење буде све бројније и са учесницима и са гостима да се ужива у добром друштву и лепом времену. Песма и игра уз опојне мирисе обележили су саборовање Сачијада 2023. године.
Сретен Косанић

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa