Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Дезинфекција садног материјала лука пре садње

Пред нама је време за јесењу садњу лука. Осим обраде и припреме земљишта, потребно је припремити садни материјал. Поред тога што се лук одликује брзим клијањем и растом, такође је изложен нападу штеточина и појави разних обољења. Како би се спречила појава зараза, као и пропадање младих биљака, неопходно је обавити дезинфекцију садног материјала.

Пре садње пожељно је одабрати квалитетан садни материјал. Арпаџик треба да је здрав, чист, сјајни и без оштећења. Уколико су суве, труле или оштећене, нису за сетву. Одаберу се главице пречника до три центиметра. Сувише ситне или сувише крупне треба избегавати.

Пре садње арпаџик црвеног лука, као и ченове белог и разне друге луковице можемо дезинфиковати. На тај начин ће се заштити садни материјал и младе биљке од штеточина, посебно од нематода, лукове муве и проузроковача болести. За дезинфекцију садног материјала можемо користити плави камен, со или пепео.

Употреба плавог камена или бакарног сулфата за дезинфекцију је ефикасна мера против гљивичних обољења која могу довести до пропадања младих биљака усева. За разлику од соли и пепела, примена плавог камена захтева да будете заштићени јер се ради о хемијској материји. Такође, постојаће и проблем одлагања искоришћеног раствора.

Фото: Pixabay


У десет литара воде дода се 30 грама плавог камена и добро измеша док се не добије раствор у који се младе главице лука потапају на два сата. После вађења оне се морају осушити и тек тада су спремне за садњу.

За дезинфекцију пепелом потребно је одабрати искључиво онај од дрвета. Користи се 250 грама пепела који се раствори у пет литара воде. Потапање главица лука траје веома кратко, само десет минута. После овог процеса, просуше се на осунчаном месту. Када су третиране на овај начин биће дезинфиковане, пепео ће деловати као стимуланс раста тако да ће бити обогаћене и минералима из пепела.

За дезинфекцију може послужити и морска или кухињска со. Раствор соли може помоћи у заштити садног материјала од штеточина, посебно ефикасан показао се у случају лукове муве, луковог трипса, гриња и нематода.

Како би побољшали деловање раствора соли, садни материјал је добро два сата потопити у воду пре потапања у слану течност. Током складиштења и сушења потребно их је кратко наквасити како би боље упиле со. После два сата натапања у обичној води, иде њихово потапање у слани раствор који се припрема тако што у пет литара топле воде додамо три кашике соли. У смеси соли мале главице остају највише до четири сата. Након тога требало би их три до четири пута испрати у чистој води.

Со се тешко испира из земљишта и дуго негативно делује на његов квалитет. Слани раствор користити само једном у току вегетације. После примене наведеног раствора, биљке лука и земљу треба залити водом како би се со спрала са биљака.

Да би себи олакшали поступак дезинфекције, главице лука је потребно ставити у мрежасте врећице.
Дипл.инж. Славица Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa