Инфо

2. новембар 2023.2. нов 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Појава ретровегетације у засадима вишње

На подручју Мачванског региона засади вишње налазе се у фази почетак опадања лишћа. Визуелним прегледом код појединих засада регистрована је појава ретровегетације.

Ова појава се среће у засадима где нису спроведене адекватне мере заштите у циљу сузбијања проузроковача мрке пегавости листа вишње и трешње (Блумериелла јаапии), услед чега је дошло до превремене дефолијације и ретровегетације. На таквим стаблима се у овом периоду региструје бубрење лисних и цветних пупољака, пораст нове лисне масе, најчешће на вршним деловима ластара, као и појава цветова.

Ова појава доводи до изнуривања биљака и такве биљке неспремне улазе у фазу мировања, па у зимском периоду може доћи до измрзавања вегетативних и генеративних пупољака. Код таквих биљака, наредна вегетација касни, формира се мањи број цветних пупољака и може се очекивати знатно мањи принос.

У засадима где је дошло до ретровегетације, препорука је да се у рано пролеће, пред почетак вегетације, спроведе интензивна резидба и избалансирана минерална исхрана како би се помогло биљкама да се опораве од стреса изазваног ретровегетацијом.
Дипл.инж.заштите биља Сања Поповић ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa