Инфо

9. новембар 2023.9. нов 2023.
Потписивање  уговора  компанија  Elixir  Group  i  K + S

Потписивање уговора компанија Elixir Group i K + S

Потписан уговор о изградњи првог постројења за производњу кристалног моноамонијум фосфата у Србији

Компанија Елиxир Група потписала је, у понедељак, 3. новембра, са немачком групацијом К+С уговор о стратешкој сарадњи који подразумева изградњу нове савремене фабрике за производњу кристалног водотопивог ђубрива Моно-амонијум фосфат (МАП), годишњег капацитета 50.000 тона. Фабрика ће се градити на локацији у Прахову у оквиру индустријског комплекса Елиxир Прахово, где је већ обезбеђено снабдевање фосфорном киселином, која је кључна сировина за овај производ.

Кристални моно-амонијум фосфат (МАП) је високо-концентровано водорастворљиво ђубриво које садржи 12% азота и 61% фосфора, у облику водорастворљивих кристала. Користи се у савременој воћарској и повртарској производњи и примењује кроз фертигационе системе „кап по кап“. Биљке на овај начин ефикасно усвајају хранљиве елементе, чиме се постижу већи приноси и бољи квалитет пољопривредних производа у свакој фази раста. У последње време, кристални МАП све већу примену и тражњу има и као сировина у другим индустријским гранама.

K+S компанија у посети компанији Elixir Grroup


Елиxир Група је преузела обавезу изградње нове фабрике са свим складишним и инфраструктурним капацитетима, док ће компанија К+С дистрибуирати производ кроз своју глобалну дистрибутивну мрежу са фокусом на тржишта у Европи, Источној Европи и Индији. Вредност инвестиције је 35 милиона евра.
Инжењерски радови су започети, док се почетак грађевинских очекује на пролеће 2024. Почетак производње и доступност првих количина кристалног МАП-а из нове фабрике у Прахову очекује се почетком 2026. године. Овај важан производ ће компанију Елиxир Прахово ставити на мапу европских произвођача кристалног ђубрива, изузетно важног производа у модерној пољопривреди.

У свету се производи око 1.5 милион тона кристалног МАП-а годишније, већим делом у Кини. Вертикално интегрисана производња у Србији ће бити веома конкурентна, како са квалитетом, тако и са ценом, имајући у виду значајно ниже трошкове транспорта до европских дестинација.

Елиxир Група је преузела обавезу изградње нове фабрике са свим складишним и инфраструктурним
капацитетима, док ће компанија К+С дистрибуирати производ кроз своју глобалну дистрибутивну мрежу
са фокусом на тржишта у Европи, Источној Европи и Индији. Вредност инвестиције је 35 милиона евра


К+С Група је највећи европски произвођач калијума и један од најзначајнијих у свету. Међународно оријентисана компанија из Немачке са производним локацијама у Европи и Северној Америци броји више од 11.000 запослених широм света.

Ово стратешки важно партнертство засновано на циљевима савремене и одрживе пољопривреде, омогућиће да Елиxир Група и К+С Група као лидери у производњи калијума и фосфора, прошире своје пословање и у овом сегменту агробизниса.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa