Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: ОБ Шабац

Фото: ОБ Шабац

ЈОШ ЈЕДНА АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

Акценат на раном откривању фактора ризика

На превентивне прегледе који су у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ организовани протекле недеље, одазвало се 54 грађана. Шапчани су имали прилику да провере ниво шећера у крви, липидни статус, гликозилирани хемоглобин. Такође су могли да измере телесну масу, да им медицинско особље израчуна степен ухрањености, као и да измере крвни притисак.

Како је нагласила др Весна Бајкић-Недић, овонедељни превентивни прегледи имали су за циљ рано откривање фактора ризика и благовремено спречавање кардиоваскуларних поремећаја и болести.

– Прегледи су нам показали да се јављамо лекару тек када симптоми крену. Имали смо прве прегледе који су нам открили хипертензију или дијабетес мелитус. Апеловала бих зато на све грађане да су превентивни прегледи јако битни, јер уколико болест откријемо на време она се лакше контролише да не доведе касније до компликација, рекла је др Бајкић Недић.



Шабачка болница била је међу 170 здравствених установа у Србији у којима су организовани превентивни прегледи.

У протеклом периоду рађени су ултразвук дојке, ПСА тест, прегледи штитасте жлезде, као и кардиолошки прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.
Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa