Инфо

21. децембар 2023.21. дец 2023.
Напредњаци освојили апсолутну већину
ВЕЛИКА ИЗЛАЗНОСТ У КОЦЕЉЕВАЧКОМ КРАЈУ

Напредњаци освојили апсолутну већину

Према првим прелиминарним резултатима, на основу 32 обрађена бирачка места од укупно 34, односно 97,74 одсто обрађеног бирачког тела, од 10.398 грађана са правом гласа на изборе је изашло 7.419, што је излазност од преко 71 одсто, потврдила је Изборна комисија Општине Коцељева.

У кутијама за парламентарне изборе било је 7.161 важећи гласачки листић.

Највећи број гласова освојила је листа “Александар Вучић – Србија не сме да стане” за коју је гласало 4.736 бирача, што је проценат од готово 64 одсто. Коалицију “Србија против насиља” подржало је нешто више од десет одсто грађана општине Коцељева. Социјалистима је поверење указало 499 бирача или 6,73 процента. Коалиција окупљена око Српске странке Заветници и Српског покрета Двери освојила је 383 гласа што је 5,16 одсто. За листу “др Милош Јовановић- Нада за Србију” гласало је четири одсто Коцељеваца, док је листа “Ми- глас из народа”, проф. др Бранимира Несторовића задобила поверење 225 грађана, тј. 3.03 процента. Све остале листе су на парламентарним изборима освојиле мање од једног процента гласова, осим Српске радикалне странке за коју је гласало 1,66 одсто изашлих бирача.
Много више пажње Коцељеваца привукли су локални избори на којима су учествовале три листе.


Општинска комисија је изнела прелиминарне резултате на основу 94,12 одсто обрађених бирачких места, односно 89,64 процента обрађеног бирачког тела.

Излазност грађана према овом узорку била је 71,26 одсто. Од 6.829 гласачких листића у кутијама, важећих је било 6.528

Највећи број гласова освојила је владајућа листа “Александар Вучић – Коцељева не сме да стане” за коју је гласало 4.533, тј.66,38 процената. Другопласирана је листа Српског покрета Двери “За спас Коцељеве” којој је поверење указало 1.510 бирача или 22.11 одсто. Њих 485 подржало је листу Социјалистичке партије Србије “Ивица Дачић- премијер Србије” што је 7,1 проценат.

Судећи према тренутним резултатима у Скупштини општине Коцељева напредњаци ће имати 22 од 31 одборника, што представља двотрећинску апсолутну већину. Седам мандата ће припасти Српском покрету Двери док ће социјалисти имати два представника у локалном парламенту.

Коментаришући изборне резултате досадашњи председник општине Коцељева, други на листи напредњака, Душан Илинчић истакао је да је победа двотрећинска те да је разлика између њих и осталих учесника значајна.



Апсолутна већина је освојена и сами формирамо скупштинску већину. Да смо могли више-да, могли смо. Али, имали смо целокупну опозицију која је била против нас, уједињена против владајуће странке и мислим да смо доста добро прошли. У будуће треба још озбиљније да радимо и да оправдамо ову подршку свих оних који су дали глас и који су нам веровали. Морам честитати свим нашим гласачима, члановима и симпатизерима Српске напредне странке на победи коју смо заједно остварили, јер ово није могао појединац да донесе, већ сви заједно. То нас чини још јачим и у наредном периоду морамо радити још више да оправдамо резултате, поверење које смо задобили на овим изборима. Оно нас обавезује да будемо још озбиљнији и преданији у раду- оценио је Илинчић. Он није изненађен резултатом избора и како каже, било је доста чинилаца који су покушавали на разне начине да их оспоре и омаловаже, али је народ рекао своје.

Илинчић се сложио са констатацијом лидера ове странке у Коцељеви и народног посланика Верољуба Матића да ова победа треба да их “отрезни”.

–Наравно да треба да нас уозбиљи у сваком смислу те речи, почевши од сваког појединца и не само у оквиру општинске управе и руководства. Преданост, посвећеност, марљив и одан рад и рад у којем дајете себе, мора да донесе резултате, бољитак и просперитет- поручио је Илинчић.

Прелиминарне резултате локалних избора коментарисао је и носилац опозиционе листе Српског покрета Двери Слађан Живановић, који је најпре истакао да ће, на основу тренутних података, имати између шест и осам одборничких места.

–Резултат је такав какав је. Грађани су одлучили и то је то. Када смо кренули у изборни процес, било је тешко разбити, да кажемо, мрак. Са владајућом већином неће бити никакве сарадње јер смо ми управо кренули у борбу јер нисмо били задовољни на њихов вишегодишњи рад и ту смо да бранимо ставове и да покушамо да са наше стране допринесемо бољитку живота у Коцељеви. Захваљујемо се грађанима који су изашли на изборе и подржали нашу листу. Народ нам је дао подршку да бисмо могли да се боримо за боље сутра и ми њих нећемо изневерити нити ћемо одустати, него ћемо да оправдамо то поверење које смо добили- рекао је Живановић.

Он је оценио да на биралиштима, у току изборног процеса, није било већих неправилности, али тврди да их је било ван бирачких места.

Општинска изборна комисија наставила је свој рад, а да ли ће и у којој мери РИК верификовати резултате гласања, биће познато наредних дана.
Весна Бошковић

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa