Инфо

21. децембар 2023.21. дец 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

„Породица иза огледала“ у Библиотеци шабачкој

Породица некада и сада

„Медији, друштвене мреже, све оно што нам се дешава утиче на нас. Но, то не значи да треба да се изолујемо, али можемо да се заштитимо од тих „малих уљеза“ који као да покушавају да утичу на нашу породицу“
На трибини „Породица иза огледала“ у Библиотеци шабачкој о променама, савременом схватању породице у ери транизиције, изазовима родитељства, страховима, несигурностима и породичним односима говорили су психолог Основне школе „Николај Велимировић“ Оливера Милутиновић и свештеник Саборног храма у Шапцу Никола Ковачевић.

- Трибине и предавања на тему породице, породичних односа и васпитања деце и младих реализују се у Библиотеци шабачкој већ годинама, а на предлог и захтев читалаца – истиче уредница културних програма у Библиотеци шабачкој и модераторка трибине Кристина Алексић и додала да је препуна сала „Винавер“ потврда да градски храм књиге ослушкује суграђане и посвећује пажњу њима важним темама.

Фото: "Глас Подриња"


Породица у модерном добу
Иако су бројни изазови пред родитељима, децом остаје уверење да је породица основни нуклеус друштва, те да се само околности мењају. У савременом свету није лако бити родитељ, но то не обасхрабрује парове да заснују своју.

-Породица је јединствена, непревазиђена форма у којој дете стиче љубав, сигурност и самопоуздање и одраста најсигурније. Када говоримо о породици некада и сада, време ће показати која од њих је функционалнија. Али, без обзира на то, као што сам поменула породица је непревазиђена форма. Верујем да је уз све изазове, већина породица функионална и да се деца добро осећају у свом окружењу. Потпуно је природно да постоје одређене несугласице у породицама, али мислим да за све постоји решење уколико се на време реагује – појаснила је психолог Оливера Милутиновић и додаје да су промене константа, али да нису увек негативне.

-Живимо у савременом друштву, те су и промене честе. Мислим да у овом времену, савремена породица која се ослања на традиционалне вредности је добра. Свака проналази своје начине и решења како да превазиђе актуелне кризе. Из личног и професионалног исксутва могу да кажем да су промене и те како видљиве у породици. Медији, друштвене мреже, све оно што нам се дешава утиче на нас. Но, то не значи да треба да се изолујемо, али можемо да се заштитимо од тих „малих уљеза“ који као да покушавају да утичу на нашу породицу.

Имам утисак да нас убеђују да нисмо кадри да будемо довољно добри родитељи. Константно се преиспитујемо, што није увек добро . Желим да кажем родитељима да то није истина. Најбоље познајете своју децу. Имајте вере у себе


Изазови родитељства
Оливера је поручила родитељима да иако су понекад уплашени, збуњени, несигурни да поседују знања, вештине, емоције за родитељство.

-Имам утисак да нас убеђују да нисмо кадри да будемо довољно добри родитељи. Константно се преиспитујемо, што није увек добро Желим да кажем родитељима да то није истина. Најбоље познајете своју децу. Имајте вере у себе.

Свештеник Никола Ковачевић наводи да је породица позив на хармонију и она се постиже радом на себи као индивидуи, заједништву и заједници.

-Човек од индивидуе особа постаје личност, прави искорак ка другоме и затим потомцима који ће доћи. Због тога је за нас, као цркву, најприроднија ствар је хришћанска породица. Она је изузетно важна ћелија, јер ствара шансе за напредак сваког – додао је свештеник Ковачевић.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa