Инфо

18. јануар 2024.18. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Марина Гачић из ПССС Шабац најбоља саветодавка у Србији

Кључ је волети свој посао

Инжењер сточарства и у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац, Марина Гачић, већ ради 17 година помаже својим стручним саветима пољопривредницима. Крајем 2023. добила је признање за најбољу саветодавку у Србији
Марина Гачић, инжењер сточарства у Пољопривредној саветодавној и стручној служби у Шапцу, изабрана је за најбољу саветодавку у Србији за 2023. годину. Mинистарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наградило ју је за рад, залагање, однос са пољопривредницима у години иза нас. Шабачка саветодавка већ 17 година предано сваког дана пружа стручне савете произвођачима, те слободно можемо рећи да је сваки злата вредан за овдашње произвођаче. Ово потврђује захвалница Министарства, али и оних који долазе у ПССС Шабац да се консултују са њом, поделе свој проблем и пронађу решење. Свој посао обавља са великом посвећеношћу, а признање, признаје није очекивала.

Фото: "Глас Подриња"


-То је за мене било велико изненађење, јер нисмо знали да ће бити установљено признање. Веома пријатно сам се изненадила када сам добила информацију. Оно на шта сам посебно поносна је то што су ми колеге честитале, као и моји пољопривредници – каже Марина о награди као потврди досадашњег рада.

Фото: "Глас Подриња"


-Награда свакако да ми значи, али највећа је када пољопривредни произвођач из ПССС оде задовољан, информисан и када заједно решимо проблем због ког је дошао код нас. Због тога признање посвећујем свим мојим пољопривредницима, колегиницама и колегама, јер верујем да је оно припада свима нама. Без мојих пољопривредника не би било ни награде. Такође, сматрам да је велики број мојих колега заслужило исто признање.

-Марина заиста важи за једну од најпосвећенијих саветодавки у служби. Сваки њен савет је од велике помоћи и значи нам. Увек је добро расположена, насмејана и ту за све нас. Без претеривања, сви знају за њу – каже Ракићева.


Сарадња олакшава посао
Протеклу годину обележило је увођење е-аграра, те су се и саветодавци, као и пољопривредници сусрели са бројним изазовима. Теренског посла било је мање, али то није утицало на квалитет савета и подршку произвођачима.

-У почетку је било веома тешко, јер је систем био нов. Било је потребно решити све изазове са којима смо се сусрели. Пољопривредним стручним саветодавним службама, Управи за аграрна плаћања, Министрству и пољопривредницима је било све ново, те је био потребан одређени временски период да се све ухода. Захваљујем се нашим пољопривредницима на стрпљењу, издвојеном времену – додаје Марина и очекује да ће 2024. година бити знатно лакша када је е-аграр у питању.

Фото: "Глас Подриња"


Е-аграр у служби пољопривредника
Верује да ће време обраде података и добијање потврда бити много брже, а као пример наводи регистрацију пољопривредног газдинства.

-Као пример могу да наведем једно газдинство које је поднело пријаву за регистрацију 26. децембра и већ после Божића је обављена регистрација, односно додељен му је број. Протекле године период чекања за одређене процедуре био је и неколико месеци – појашњава наша саговорница.
Истиче да ће и у текућој години бити повећан обим посла због нових подстицаја и субвенција које је најавило Министарство.

-Најбоља, али стварно. Увек добијемо проверену, тачну информацију од Марине. Кад год сам дошао, позвао све је било одлчно – додаје један од пољопривредника.


-Извесно је да ће све процедуре за субвенције бити реализоване преко е-аграра, као и у 2023. Више од 90 % посла је био канцеларијски, а остатак теренски. Морам да истакнем иако је био овакав однос у процентима, то није утицало на квалитет и стучност саветовања. Ако су пољопривредници имали потребу да обиђемо њихово газдинство, како бисмо решили проблем, ми смо били на терену – истиче Марина уз напомену да је искуство показало да је са увођењем е-аграра пољопривредницима значајнија помоћ, савет који добију у ПССС Шабац.

-Често због својих обавеза пољопривредници долазе у нашу службу, те им значи да имају саветодавца на располагању за питња, помоћ, недоумице и савете. Наравно, теренски посао није искључен, посебно када говоримо о старачким домаћинствима, и свима онима који нису у могућности да дођу до ПССС Шабац.

-Никада се није десило да сам дошао код Марине, а да је је била нервозна, или непријатна. Сваки проблем реши, има одговор на свако питање. Свака част – додаје један од пољопривредника.


Радно време не постоји
Марина наводи да право радно време када сте саветодавка не постоји.
-Радим од када треба и до кад треба, тако да сатница не постоји. Мислим да је важно да пољопривредници добију добар савет, те да радно време не треба да ограничи наш рад и комуникацију са њима.

Као кључ свега види љубав.
-Најважније је да волите свој посао.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa