Инфо

14. фебруар 2024.14. феб 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржано прво FIRST LEGO League такмичење у Шапцу

Креирај своје ЛЕГО ремек-дело

Шабац је имао четири представника, те су уз домаћина (ОШ „Стојан Новаковић) тимови из ОШ „Ната Јеличић“, ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и ОШ “Краљ Александар Карађорђевић”. Тим „Наопако Лего“ ОШ „Ната Јеличић“ најбоље пласиран од шабачких
Основна школа ,,Стојан Новаковић’’ била је домаћин првог FIRST LEGO League такмичење у Шапцу протеклог викенда. Екипе из основних, средњих школа и школица програмирања из различитих градова Србије (Пожаревац, Крагујевац, Нови Пазар, Шабац Рашка, Сремска Митровица, Београд, Грачаница) надметале су се у програмирању ЛЕГО робота. Шабац је имао четири представника, те су уз домаћина (ОШ „Стојан Новаковић) тимови из ОШ „Ната Јеличић“, ОШ „Лаза К. Лазаревић“ и ОШ “Краљ Александар Карађорђевић” показали своје знање, креативност и умеће у неколико категорија.

Фото: "Глас Подриња"


-За нашу школу, ово је био велики изазов и одговорност, али како смо добили похвале од свих колега и организатора ово нас је охрабрило да и даље наставимо у истом правцу са још већом жељом да наши ученици буду срећни што су део овог тима- навела је наставница Технике и технологије ОШ “Стојан Новаковић” у Шапцу Кристина Јеремић.

Фото: "Глас Подриња"


Програм је намењен деци и младима узраста од 9 до 16 година, а инициран је од стране Удружење ,,Права Прича’’. Идеја је да ученици уз помоћ ментора осмисле иновативни пројекат, који ће стручни жири да оцени на основу неколико аспеката.

-Циљ Chalenge програма је мотивација младих кроз четири такмичарска дела. Деца и млади експериментишу, развију критичко размишљање, кодирање и имају задатак покажу дизајнерске вештине кроз STEM учење и роботику. Наука, технологија, инжењерство и математика су укључене, те ово и подстичемо код учесника. Уз ЛЕГО робота који треба да оствари одређене мисије здатак је и да осмисле иновативни пројекат на задату теме. Ове године тема је била Masterpiece (ремек-дело), као спој уметности и технологије- рекла је Марија Ивковић из Удружења „Права прича“.

Фото: "Глас Подриња"


Победничке екипе са такмичења у Србији одлазе у Словенију на регионално такмичење, док екипе које успеју даље да се пласирају, одлазе на светско такмичење.

-У сјајној атмосфери, кроз игру и песму, деца су стекла нова познантства и непроцењива нова искуства, али у сваком од њих се видео велики жар и жеља за пролазак на следећи ниво такмичења који се одржава у Словенији- истакла је помоћник директора ОШ “Стојан Новаковић“ Марија Ђерић.

Фото: "Глас Подриња"


Стручни жири оцењује конструкцију, код, стратегију робота, а учесници имају задатак да представе свог Робота и финално да он реши што више мисија на радној површини (столу). Тим ОШ „Ната Јеличић“, „Наопако Лего“ био је најбоље пласиран од шабачких.

-Задовољни смо такмичењем, организаторима и оним што је наш тим показао. Наравно да увек има простора за боље, али како смо били четврти и у рангу са гимназијалцима, поносни смо на оно што смо показали. Заиста једно лепо, интересантно искуство и наравно да настављамо са радом – истиче ментор из „Наопако Лего“ тима Ивана Васић, професорка информатике и технике ОШ „Ната Јеличић“.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa