Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Графика ученице уметничке школе Кристине Јеремић на изложби у Јапану

Пријатељство и љубав према уметности у фокусу

На 25. Међународном фестивалу уметности за ученике средњих школа, који се одржава у Токију, међу четири рада која су на конкурсу изабрана да ове године представљају уметност младих из Србије, биће изложена и графика ,,Фокус” рађена у техници линореза, уметнички рад Кристине Јеремић, ученице другог разреда Школе примењених уметности
На 25. Међународном фестивалу уметности за ученике средњих школа у Токију, међу четири рада која су на конкурсу Министарства просвете изабрана да представљају уметност младих из Србије биће изложена и графика ,,Фокус” ученице другог разреда Школе примењених уметности Кристине Јеремић.
Уметничко дело рађено је у техници линореза, а како истиче Кристина замисао је била да пренесе емоције које је везују за стваралаштво, те су јој инспирација биле другарице које деле исто осећање према уметности.

-Радећи на овој графици, наизглед једноставним потезима резбарења линолеума, у фокус сам ставила своје три другарице са којима делим исту љубав према уметности. Смештањем у апстрактно окружење и коришћењем птичје перспективе, желела сам да укажем да уметник и када је преплављен инспирацијом и имагинацијом, увек мора остати у фокусу стварности. Велику захвалност дугујем школи и свим професорима који ми пружају подршку, а посебно својој менторки Наташи Јовановић која је била уз мене током читавог процеса настајања ове графике – истакла је Кристина Јеремић.

Посвећеност и истрајност
Професорка и менторка Наташа Јовановић наводи да је млада Кристина изузетно посвећена стваралаштву и да своје уметничке визије са лакоћом претвара у дело.

-Кристина је изузетна ученица, са лепим манирима које носи из породице и надасве - талентована. Усваја савете и сугестије, а својом посвећеношћу и упорношћу радове доведе до савршенства. Поседује визију коју увек оплемени својом креативношћу. Поред Кристининог рада, ми смо послали и радове Анђеле Водопије и Луке Војновића, чији квалитет не заостаје у односу на награђени рад. Таленат, креативност, труд, упорност и посвећеност, уз сагледавање савета и сугестија које дајем ученицима, императив је нашег заједничког рада и успеха. Графика као уметничка дисциплина пружа различите могућности. У школи водим секцију из ове области коју похађају изузетно вредни и талентовани ученици. Рад са њима је прави ужитак; у графици је важна поступност и трудим се да им сваки сегмент овог, рекла бих, сложеног процеса, што више приближим и оспособим их да стварају квалитетна ауторска дела“.

Ученици и ученице понос Школе
Директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић наглашава да је велика част и понос што је рад ученице одабран за међународну уметничку смотру у Јапану. Верује да ће и у наредним годинама ово постати традиција.

Фото: Приватна архива


-Поносни смо на успех наше ученице. На овом конкурсу учествујемо тек неколико година, а ово је други пут да су уметнички радови наших ученика, међу хиљадама радова из целог света, поново високо вредновани и заступљени на престижном Фестивалу уметности за ученике средњих школа, који се сваке године одржава у Токију. То је још један доказ квалитетног педагошког и менторског рада Наташе Јовановић, која са својим ученицима сваке године осваја вредне награде на републичким и међународним такмичењима и конкурсима. Њена посвећеност, истрајност, разумевање за ученике, квалитетно преношење знања и вештина, кључ је успеха који постиже из године у годину“.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa