8. februar 2018.8. feb 2018.
IZVORNA PEVAČKA GRUPA IZ BADOVINACA

DRINA ZA TRAJANjE

Ostaje pesma njihova da se pamti i ponavlja. Učesnici brojnih manifestacija. Sada i na trajnim snimcima Radio Beograda
Malo ko tako dugo i istrajno širi glas o svojoj ljubavi i iskrenosti prema zemlji, ognjištu, Drini, kao grupa pevača izvornih narodnih pesama “Drina” iz Badovinaca. Davno ih je okupila zajednička želja da pesmom promovišu slavnu srpsku prošlost i čuvaju uspomenu na veličanstvena dostignuća predaka, koja su im u amanet ostavljena. Možda i zbog toga su pored brojnih nastupa na raznim manifestacijama, nedavno svoj glas očuvanja nacionalnih vrednosti, trajno zabeležili na snimku muzičke redakcije Radio Beograda, koju je predvodila magistar muzike, etnomuzikolog Mirjana Drobac.
Teško je reći da li im je lepši glas ili stas, kad se pojave u narodnim nošnjama na često improvizovanim scenama. Dominiraju na njima bele košulje, “šajkače” pantalone i pojas od raznobojne svile. A kad se zaori njihovo poznato: “Drino vodo” ili “Ima jedna zemlja mala”, retko ko će ostati ravnodušan. U nekim očima, suza zatreperi...
Vrsna muzička urednica, priznate nacionalne medijske kuće (Mirjana Drobac), kaže da su pre njih “mačvanski pevači”, ostavili trajan trag o svom postojanju i postojanju ove vrste narodne pesme, koju danas ljubomorno neguje “Drina”, uprkos nadiranju neke nove pesme koja nije deo njihovog repertoara.
- Trudimo se da izvornom narodnom pesmom, očuvamo nacionalno obeležje i tradiciju prošlih vremena. Naravno, tu je nezaobilazno i veličanje junaka, koji su najupečatljivija slika kraja i impozantnih dostignuća, kaže Rajko Arnautović, jedan od stalnih članova “Drine”. Pored njega tu su još: Brana Arnautović, Dragoljub Bata Cvetuljski, Baća Ercegovčević, Dragorad Laušević i Berislav Timotić.
Pored smišljenih i zadivljujućih nastupa, osvojenih nagrada i priznanja, najznačajniji su im trajni snimci dvadesetak izvornih narodnih pesama za Radio Beograd.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa