22. februar 2018.22. feb 2018.
ULICA GRADA ARGOSTOLIJA U ŠAPCU
U nedelju, 25. februara, biĆe otvorena

ULICA GRADA ARGOSTOLIJA U ŠAPCU

“Ulice, tako i ova naša koja će nositi ime Ulica grada Argostolija, povezuju ljude i u simboličkoj ravni predstavljaju vezu, simbolišu saradnju i prijateljstvo. Zato je i otvaranje ove ulice još jedan od načina da pokažemo iskrenu privrženost prijateljskim vezama koje imamo sa ovim jonskim ostrvom i gradom Argostolijem” – kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, uoči svečanosti otvaranja ulice koja će nositi ime bratskog grčkog grada
Gotovo dve i po decenije nakon potpisivanja Povelje o bratimljenju Šapca i grčkog grada Argostolija, sa ostrva Kefalonije, samo nekoliko meseci pošto je Šabac dobio svoju ulicu u srcu ovog Jonskog ostrva, u našem gradu biće otvorena Ulica grada Argostolija. Ovaj grčki grad jedan je od četiri sa kojim Šabac ima potpisanu povelju o bratimljenju, a sa kojim su veze najintenzivnije i posete najčešće, kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
- Veze sa grčkim gradom Argostolijem su najintenzivnije, bilo je mnogo poseta ovom gradu i ostrvu Kefaloniji, a i u Šapcu je boravio veliki broj naših prijatelja iz Grčke. Verujem da je toj živoj saradnji i bratskim vezama najviše doprineo počasni konzul Srbije na Kefaloniji dr Viktor Ruhotas. Neverovatni su entuzijazam i energija sa kojom on povezujući ljude čuva prijateljstvo između dva grada. Veliki broj naše dece je u nekim teškim godinama bio u Grčkoj upravo zahvaljujući ovoj saradnji. Dr Ruhotas organizovao je i prikupljanje pomoći, a najintenzivnije je radio na povezivanju dve kulture kroz gostovanja naših predstavnika na Kefaloniji i dolazak Grka u Šabac – ističe Pajić.
Zahvaljujući ovoj saradnji Šabac je dobio svoju ulicu u Argostoliju, a planira se da i jedna šabačka ulica dobije ime bratskog grada?
- Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo u nedelju sa prijateljima sa Kefalonije, uglednim gostima, predstavnicima grada i prefekture Jonskih ostrva otvoriti Ulicu grada Argostolija u samom centru Šapca, kod parka u Masarikovoj ulici. Dolazak visokih zvanica iz Grčke biće i prilika da razgovaramo o daljoj saradnji i unapređenju veza i odnosa dva grada i dva naroda, koje povezuje kultura, istorija, vera – kaže Pajić.
Delegacija grada Šapca boravila je u Argostoliju prošle godine povodom otvaranja Šabačke ulice...
- Velika mi je čast što sam bio na čelu ove delegacije. Neverovatno je sa koliko topline su nas dočekali naši domaćini, na svakom mestu stičete utisak da ste među prijateljima, među svojima. Naravno da je tome najveći doprinos dao dr Viktor Ruhotas, počasni konzul naše zemlje u Grčkoj, čovek koji Srbiju voli iznad svega i koji u ovo prijateljstvo i bratstvo dva grada nesebično ulaže svoje vreme i energiju. Čast mi je što je otvaranju naše ulice prisustvovao i naš ambasador u Grčkoj, Dušan Spasojević, zahvaljujući kojem je u Argostoliju priređena i izložba posvećena godišnjici uspostavljanja veza između Srbije i Grčke.
Dve zemlje su tradicionalno povezane, da li, onda, i saradnju dva grada treba posmatrati u tom kontekstu?
- Svakako. Mislim da je za nas u Šapcu od posebnog značaja i što se sve ovo događa u godini koja za nas i našu istorijsku prošlost ima izuzetan značaj. Ove godine je 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i proboja Solunskog fronta. Vreme koje smo podelili u ovom periodu najvećeg stradanja našeg naroda trajno nas je povezalo sa prijateljskim grčkim narodom i na temelju tih, sada već vekovnih veza, nastaju nova prijateljstva koja jačamo i na ovaj simboličan način. Ulice, tako i ova naša koja će nositi ime Ulica grada Argostolija, povezuju ljude i u simboličkoj ravni predstavljaju vezu, simbolišu saradnju i prijateljstvo. Zato je i otvaranje ove ulice još jedan od načina da pokažemo iskrenu privrženost prijateljskim vezama koje imamo sa ovim jonskim ostrvom i gradom Argostolijem – poručuje Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
TREĆA DECENIJA
BRATSKIH VEZA
Povelja o bratimljenju između Šapca i Argostolija potpisana je u januaru 1995. godine. U ime dva grada potpisali su ih Marko Maksimović, predsednik Skupštine opštine Šabac i Gerasimos Fortes, gradonačelnik Argostolija.

KEFALONIJA NA SAJMU
TURIZMA
Grčka je ove godine zemlja partner na Međunarodnom sajmu turizma koji se održava u Beogradu. U okviru ove velike sajamske manifestacije predstaviće se i jedno od najlepših grčkih ostrva – Kefalonija, čije je sedište Argostoli, koji bratske veze ima sa Šapcem i beogradskom opštinom Voždovac.

ŠABAČKA ULICA
OD OKTOBRA
U SRCU ARGOSTOLIJA
U oktobru prošle godine u samom centru Argostolija, na Kefaloniji, otvorena je Šabačka ulica, u prisustvu ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića, visokih zvaničnika grada domaćina, predstavnika Grčke crkve i delegacije Šapca.

OTVARANjE ULICE U PODNE
Ceremonija svečanog otvaranja Ulice grada Argostolija, kod parka između Masarikove i Ulice Miloša Obilića, je u nedelju, 25. februara, u 12 časova, a Koncert prijateljstva, uz nastup hora i orkestra sa Kefalonije i šabačkih kulturno-umetničkih društava, je istog dana u 20 časova u Šabačkom pozorištu, uz slobodan ulaz. Hor iz Argostolija će sa domaćinima prirediti i nastup na Trgu šabačkih žrtava dan ranije, u subotu, 24. februara, oko 12 časova, kao pozivnicu na Koncert prijateljstva.

LjUBAV NAJJAČA VEZA
Rođena Šapčanka Bojana Kulezić, stomatolog po zanimanju, udata je za Lefterisa Papadimosa, takođe stomatologa. Bojana, Lefteris i njihov četvorogodišnji sin Jorgos u svojim rukama držali su zastave Srbije i Grčke na ceremoniji otvaranja Šabačke ulice u Argostoliju. Uradiće to i u Šapcu, na otvaranju Ulice grada Argostolija.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa