22. februar 2018.22. feb 2018.
Krivina u ogledalu

Podgrejana sarma bolja od ripanjske pljeskavice

Srpski birač, a naročito beogradski, izuzetno je razmažena kategorija. Ova teza je više puta u praksi dokazana.
Bliže se i ti beogradski izbori i ovoga puta će broj apstinenata dokazati tu vrstu razmaženosti. Da se razumemo, nije da baš nisu u pravu, ti razmaženi birači, ali onda nemaju moralnu odgovornost da se ljute na postojeći režim, jer ga svojim neizlaskom posredno podržavaju.
Teško je biti opozicioni vođa u ovom trenutku. Ako se svi dogovore, onda uvek imate one komentare – neću da glasam, jer su tu desničari, neću da glasam jer su tu „žuti“, neću da glasam jer je tu neko ko je već bio na vlasti i tako u krug. I to je, da se razumemo, takođe legitimno. Legitimno je i to da se birači bune što svi nisu zajedno. Kome sada ugoditi? Opoziciona ponuda za beogradske izbore nikada nije bila sadržajnija i opet ne valja. Ako ne odgovara DS, tu je Đilas, ako ni on ne odgovora tu je „patkica“, ako treba malo tvrđi stav tu je „cenzus koalicija“. Sve ove nabrojane varijante izvesno bi trebalo da pređu beogradski cenzus. Znači ponuda je raznovrsna.
Problem je što nikako da priznamo sebi da je malo toga gore od ovoga što imamo na vlasti i što su njihovi glasači disciplinovani poput Vulinove vojske. Kada te dve činjenice ukrstite, prosto se zapitate šta će predsedniku Srbije troiposatna blamaža na televiziji Hepi. Razumemo da je to jače od njega. Ne postoji zabeležen slučaj da neki političar dođe na televiziju i da intervju traje koliko on hoće, sve dok jadan ne zanemoća od sopstvene priče. Opozicija, i ovako razjedinjena ne dobija šansu ni na kašičicu i to je teg kojim je usporena na startu svake izborne trke. Kada se u tu trku upustiš, onda kao što je rekao pokojni Nebojša Glogovac – izađi na teren i pobedi. Nema druge.
Najveći saveznik ove vlasti nije ni pomenuti Vulin, ni gromadni Dačić, niti večni Rasim. Njihov najverniji saputnik je gospodin apstinent. Njega treba probuditi, njega treba animirati, njega treba ubediti. Bez njega, tog jednog razočaranog i uspavanog birača treba dovesti pred papir sa listom imena koja učestvuju na izboru.
Pokušavajući da jednom mladom čoveku objasni kako to baš i nije tako, naš poznati glumac Nikola Đuričko mu je rekao da takav stav može da se uporedi sa situacijom da se nalazi na igranci i da mu se od svih devojaka nijedna ne sviđa.
- A, šta ako sam sa svakom od tih devojaka bio – odgovorio mu je mladi glasač ove zemlje.
Eto problema, zar ne? Da li je? Može da se sagleda na ovaj problem i iz drugog ugla. Kažu, oni koji su probali, da je mnogo lepo kada se ponovo spojite sa bivšom ljubavi. Tako nešto, na žalost ili na sreću, nisam imao priliku da probam, ali sam siguran i više puta probao – podgrejana sarma je višestruko bolja od bljutave pljeskavice koja se besplatno deli u beogradskom naselju Ripanj.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa