22. mart 2018.22. mar 2018.
NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

PRAVOVREMENO OTKRIVANjE DOVODI DO IZLEČENjA

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Njegovim obeležavanjem skreće se pažnja javnosti na rasprostranjenost ove bolesti i podiže se svest žena o značaju preventivnih pregleda i ranom otkrivanju bolesti.
Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja žena od malignih bolesti u svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje se u svetu registruje skoro 1,7 miliona obolelih žena, a umre više od pola miliona.
Takođe, i u Srbiji rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” stopa obolevanja od ove bolesti u Srbiji je 54,3 na 100.000, a stopa umiranja 19,7 na 100.000 žena.
Nešto viša od proseka je stopa obolevanja u Vojvodini, a skoro trostruko viša od prosečne u Pirotskom i Rasinskom okrugu, a trostruko niže u Pčinjskom okrugu. Najviše stope umiranja su u Beogradu, Zapadnobačkom i Severnobanatskom okrugu.
Najverovatniji razlog visoke stope obolevanja žena starosti od 60 do 69 godina i visoka smrtnost, je kasno javljanje kada su već prisutne metastaze. Do danas nisu otkriveni svi uzroci nastanka ove bolesti i jedino dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja je njeno rano otkrivanje.
Organizovani skrining program u Srbiji je počet u decembru 2012. godine. Cilj mu je smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od raka dojke. Trenutno je u toku treći ciklus. Tokom prve godine ovog ciklusa pregledano je 47.470 žena, a rak je otkriven kod 199. Od početka organizovanja skrininga otkriven je karcinom kod 776 žena koje nisu imale nikakve simptome ni znake obolevanja.
Otkrivanjem bolesti u ranoj fazi bolesti moguće je njeno efikasno lečenje. Primenom odgovarajuće terapije može se očuvati zdravlje i značajno unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa