10. maj 2018.10. maj 2018.
STIGLO 40 NAJSAVREMENIJIH KREVETA
VREDNA DONACIJA ZA OPŠTU BOLNICU ŠABAC

STIGLO 40 NAJSAVREMENIJIH KREVETA

Kreveti, dobijeni iz Austrije su stari dve godine i ukupna vrednost donacije je oko 40.000 evra. Ovih 40 kreveta biće na odeljenjima gde leže najteže bolesni pacijenti. Prethodnih par meseci rad Bolnice znatno je unapređen brojnim veoma vrednim i značajnim donacijama
Vredna donacija stigla je u Opštu bolnicu “Laza K. Lazarević” Šabac. Zahvaljujući Crkvenoj opštini Linca i protojereju stavroforu Draganu Mićiću dobijeno je 40 najsavremenijih kreveta. Tim povodom u Opštoj bolnici je održana konferencija za medije na kojoj su uručene zahvalnice za ovu donaciju, ali se govorilo i o svim značajnim naprecima koje je ova ustanova imala u poslednjih nekoliko meseci.
Kreveti, dobijeni iz Austrije su stari dve godine i ukupna vrednost donacije je oko 40.000 evra. Vrednost ovakvog novog kreveta je oko 5.000 evra.
Kako protojerej Dragan Mićić nije u Srbiji, zahvalnicu je u njegovo ime preuzela Milica Ranković, članica Upravnog odbora Bolnice i spona između ove ustanove i Crkvene opštine Linc. Rankovićeva je istakla da je ova donacija izuzetno značajna ne samo za Bolnicu nego i za sve građane Šapca i okolnih opština koji se leče u njoj.
-Dobra volja sve pobedi. Veoma smo zahvalni našem proti Draganu Mićiću i njegovom Crkvenom odboru iz Linca koji su i ovaj put uspeli da jedna ovako vredna donacija dođe baš u Šabac. Dragan Mićić je veliki čovek i humanista, koji je i u prethodnom periodu pomagao ne samo našoj Bolnici nego i drugim institucijama i ustanovama u Srbiji. Naravno, sa tom praskom nastaviće i ubuduće, rekla je Milica Ranković.
Druga zahvalnica pripala je Ruži Popović predsednici Upravnog odbora fondacije “Humano srce Šapca”. Ova fondacija i kompanija “Eliksir”, koja je u vlasništvu sina Ruže Popović, omogućili su da kreveti iz Austrije stignu do Šapca. Dovezli su krevete do Srbije, skladištili ih i na kraju dopremili do Bolnice. Prilikom uručivanja zahvalnice direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović je istakao da “Eliksir” i “Humano srce” treba da budu primer svima kako se razmišlja na društveno odgovoran način.
-Mi ćemo uvek pomagati Opštu bolnicu. Ova ustanova je moja druga kuća, u njoj sam završila radni vek. Smatram ovo ulaganjem u ljudske resurse koje donosi dobro na svim nivoima, navela je Ruža Popović.
Šabačka bolica ima ukupno 575 postelja. Ovih 40 kreveta biće na odeljenjima gde leže najteže bolesni pacijenti: na intenzivnoj hirurškoj nezi, u koronarnoj jedinici, jedinici za moždani udar i u svim poluintenzivnim negama.
Prethodnih par meseci rad Bolnice znatno je unapređen brojnim veoma vrednim i značajnim donacijama. Neke su dobijene od Ministarstva zdravlja, a neke od različitih preduzeća.
Dr Popović je naveo da je od Ministarstva dobijen novac za kupovinu najsavremenijih aparata za centralnu sterilizaciju. Takođe, od Ministarstva su dobijena i sredstva za kupovinu baterijskog sistema, opreme koja se koristi za izvođenje najdelikatnijih ortopedskih operativnih procedura. Zahvaljujući donaciji jedne firme dobijena je i bušilica u okviru ovog baterijskog sistema. Sredstvima dobijenim od Ministarstva omogućena je i kupovina dva monitoringa za pacijente i dva aparata za anesteziju i raspisan je tender za nabavku opreme. Sakupljen je i novac za kupovinu ultrazvučnog aparata vrednog oko 20.000 evra. Popović je najavio da će verovatno još ove sedmice biti nabavljen još jedan ultrazvučni aparat. Planira se i nabavka mikroskopa za potrebe službe patologije, takođe kroz donacije.
Značajno za svih 210.000 građana koji gravitiraju Opštoj bolnici jesu i nove procedure i novi kabineti. Takođe, direktor veruje da će do leta lista čekanja za ultrazvučne preglede biti smanjena bar duplo.
-Svi zajedno smo uložili ogromnu energiju da neke stvari popravimo i pomak je ogroman. Nikada neće biti svi zadovoljni, ali mi se svakog dana trudimo da uradimo nešto dobro. Endokrina hirurgija se vrlo brzo razvija. Urađena je operacija parcijalne proteze kuka. Rade se proteze kolena. To su operacije koje se izvode samo u kliničkim centrima u Novom Sadu i Beogradu. Možda i najvažnije je da se u Bolnici kontinuirano zapošljavaju mladi doktori, sestre i tehničari. Od prošle godine zaposleno ih je pedesetak i do kraja godine se planira još dvadesetak, što na određeno, što na neodređeno, rekao je Dr Popović.
Još jedan napredak u hirurgiji
Slobodan Popović je najavio i napredak u segemntu laparoskopske hirurgije. Uskoro se očekuje prva laparoskopska operacija debelog creva u šabačkoj Bolnici.
-Najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti doći će u Šabac i uradiće prvu laparoskopsku operaciju debelog creva. Ova operacija se očekuje početkom juna. Trenutno operacioni blok funkcioniše u smanjenom kapacitetu jer je u toku adaptacija prostorija gde će biti smešteni najnoviji uređaji za centralnu sterilizaciju, objasnio je Popović.

Dugo čekano proširenje bolnice
-Na sastanku Upravnog odbora Opšte bolnice pre nekoliko dana usvojen je idejni projekat i treba da se potpiše sporazum sa Gradom. Radi se o početku projekta Sanacija i rekonstrukcija Opšte bolnice uz izgradnju 4.000 novih kvadrata i rekonstrukciju stare hirurgije, rekao je Popović.
M. M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa