17. maj 2018.17. maj 2018.
Šetnjom do zdravlja
ŠABAČKI DOM ZDRAVLjA OBELEŽIO DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI

Šetnjom do zdravlja

Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” Šabac, obeležio je Međunarodni dan fizičke aktivnosti, 10. maj, akcijom pešačenja zaposlenih u Domu zdravlja od Treće zdravstvene stanice do Letnjikovačke šume, pod sloganom “Kretanjem do zdravlja”. Takođe, deci iz OŠ “Stojan Novaković”, kao i deci iz vrtića “Đurđevak”, održan je javni čas fizičkog vaspitanja.
Prema rečima doktora Dejana Pavlovića, pomoćnika direktora Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” s obzirom na to da je fizička aktivnost izvor zdravlja i zadovoljstva, zaposleni u Domu zdravlja su rešili da pokažu ličnim primerom koliko je bitno baviti se fizičkim aktivnostima.
- Ono što mi preporučujemo svakoj odrasloj osobi je da se nedeljno bavi oko 150 minuta umerenom fizičkom aktivnošću ili 75 minuta intenzivnom fizičkom aktivnošću, pri čemu je jako bitno da svako odabere vrstu fizičke aktivnosti u skladu sa svojim godinama, polom, zdravstvenim stanjem i fizičkom kondicijom. Za svako dete preporučujemo da se dnevno bavi minimum 60 minuta umerenom do intenzivnom fizičkom aktivnošću. Sve je to bitno da bismo se pravilno razvijali i očuvali svoje zdravlje, a posebno da bismo kontrolisali svoju telesnu težinu i prevenirali pojavu bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke vrste karcinoma – istakao je doktor Dejan Pavlović i dodao da nas nažalost, savremeni način života primorava na to da se sve manje krećemo.
-Oko polovine zaposlenog stanovništva provede celo svoje radno vreme sedeći. To je jedan sedentarni način života koji uz nove tehnologije koje nam praktično smanjuju potrebu za kretanjem, urbani način života i lošu ishranu negativno utiču na naše zdravlje. Aktivnosti koje smo organizovali na obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti odlična je prilika da pokažemo svojim primerom da se treba što više baviti fizičkom aktivnošću. Najbitnije je sticati od malih nogu dobre navike kada je fizička aktivnost u pitanju – naveo je doktor Dejan Pavlović i zahvalio se Predškolskoj ustanovi “Naše dete”, vrtiću “Đurđevak” i OŠ “Stojan Novaković” koji su uzeli učešće u akciji Doma zdravlja Šabac i pridružili se javnom času vežbanja - istakao je doktor Dejan Pavlović.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Ciljevi ovogodišnje kampanje su: podizanje svesti sveukupne javnosti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti, isticanje koristi fizičke aktivnosti za zdravlje kroz primere dobre prakse, a radi povećanja učešća stanovništva u sportsko-rekreativnim programima, podizanje svesti stanovništva o značaju fizičke aktivnosti i mogućnostima za njenu realizaciju u slobodno vreme, na radnom mestu, u školi i kući i promovisanje zdravih stilova života kao što su pravilna ishrana, smanjenje nasilja, prestanak pušenja cigareta, smanjenje izloženosti duvanskom dimu, smanjenje stresa i društvene izolacije.

K.J.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa