2. avgust 2018.2. avg 2018.
ADAPTACIJA “KUĆE NA POLA PUTA”

STANICA KA SVETLOJ BUDUĆNOSTI

Stanovanje uz podršku je prostor gde se mladima i starijima na putu ka osamostaljenju pruža besplatno stanovanje, mesečno izdržavanje i pedagoško – psihološka i pravna pomoć. Usluga koja se obezbeđuje je u trajanju od godinu dana, sa produžetkom od tri meseca
Asocijacija “Duga” dobila je projekat od Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture za finansiranje projekta u oblasti socijalnog stanovanja. Na taj način, poboljšaće uslove stanovanja u objektu Stanovanje uz podršku - “ Kuća na pola puta”. Inicijativa za projekat potekla je od Jasmine Mijić, zaposlene u CSR sa kojim Asocijacija “Duga” ima uspešnu, produktivnu i dugogdišnju saradnju.
Stambeni objekat u kom se nalazi pomenuti stan sagrađen je 1989. godine, a nalazi se na Trkalištu od 2006. godine. CSR Šabac je vlasnik, a prilikom preuzimanja detaljno ga je renovirao. Nakon toga nije bilo značajnih ulaganja.
Pomoć mladima pri socijalizaciji
“Kuća na pola puta” je prostor gde se mladima na putu ka osamostaljenju pruža besplatno stanovanje, mesečno izdržavanje i pedagoško – psihološka i pravna pomoć. Usluga koja se obezbeđuje je u trajanju od godinu dana, sa produžetkom od tri meseca. Od osnivanja, ovu uslugu, koristilo je devet mladih ljudi.
- Ukoliko dođe do prekida kontakta između dece i roditelja, posledice su velike. Uglavnom su u pitanju negativne emocije, strah i nasilje. Mi smo na neki način medijatori. Učimo ih kako da se ponašaju kada sretnu roditelje, kao i svim bitnim pitanjima za njihov razvoj – ističe Jasmina Mijić i dodaje da su sva sredstava od projekta namenjena građevinskim radovima, te podnosioci projekta praktično rade volonterski.
Prilagođavanje bivših zatvorenika društenoj zajednici
Bivši zatvorenici se uglavnom vrate na ulicu. Kapaciteti kuće su mali i ima dosta zapostavljene populacije, ali od nečega se mora početi.
- Kako i sam naziv govori, objekat će pomoći i osobama koje izlaze iz sistema socjalne zaštite, a koje iz mnogobrojnih razloga ne mogu da se vrate u biološke porodice. U Šapcu ne postoji podrška odraslom licu koje je bilo na izdržavanju zatvorske kazne ili kojem je bila izrečena mera lečenja – ističe Aleksandar Prica.
Zapostavljene ranjive populacije
Kada je u pitanju socijalna zaštita, Asocijaciju “DUGA” se najviše interesuje za Strateški plan i socijalnu politiku Grada Šapca.
-Kroz analizu LAP možemo videti da on ne prepoznaje populacije u našoj lokalnoj zajednici, koje su eksplicitno prepoznate kao ranjive opulacije u Nacionalnom strateškom planu. Mi se zalažemo da i na nivou Grada Šapca budu prepoznate – navodi Prica.
Reč je o licima čije zdravstveno stanje može biti osnov diskriminacije i socijalne isključenosti. Pre svega osobe koje imaju problema i poteškoće u mentalnom zdravlju, deca, mladi, odrasli i stari koji boluju od teških i retkih bolesti, kao i osobe koje žive sa HIV/AIDS-om. Takođe, mladi, odrasli i osobe trećeg doba koji napuštaju sistem socijalne i zdravstvene zaštite i pravosuđa, ali i LGBT osobe i njihove porodice.

Nedostatak propoznavanja vunerabilnih grupa na LAP

Kao prioritetne populacije LAP prepoznaje decu i mlade, nezaposlena lica, osobe sa invaliditetom, stare osobe, rome, porodice sa palijativnim bolesnicima, porodice sa licima sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, lica i porodice u riziku, žrtve zlostavljanja, siromašne građane, izbegla i prognana lice, interno raseljena lica i povratnike po sporazumu o readmisiji. Ne i ostale ranjive poulacije koje se nalaze u naconalnom strateškom planu za borbu protiv diskriminacije.



Licenca vredna pažnje

Podrška u obrazovanju, ekonomsko osnaživanje, poboljšanje ekonomskog položaja, podrška u socijalizaciji i uključivanje u širu zajednicu, karakteristično je za sve vunelabirne populacije. Naravljene su veće grupe aktivnosti u cilju poboljšanja navedenih stavki. Uslugu “Kuće na pola puta” malo gradova je prepoznalo, a od Ministarstva je dobila licencu na osnovu sjajne ideje vredne pažnje.
K.Jekić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa