8. novembar 2018.8. nov 2018.
Veče italijanske književnosti u Šapcu

Knjiga najbolji predstavnik

Izbor savremene italijanske proze. Zanimljiva literatura uvek pronađe put do čitalaca. Saradnja dve zemlje počinje kulturom
U Svečanoj sali Biblioteke šabačke predstavljena je knjiga “Čitanje Italije”. O zbirci su govorili Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta i Gojko Božović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće “Arhipelag”. Knjigu čini antologijski izbor iz nove proze nekih od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca, među kojima su Elena Ferante, Ticijano Skarpa, Antonio Penaki, Nikola Gardini i Marko Balcano i postavlja neka od ključnih pitanja zajedničke egzistencije.
- U stvaranju „Čitanje Italije“ učestvovalo je nekoliko generacija najboljih predstavnika talijanske književnosti. Vrlo širok raspon tema i ključnih izazova sa kojima se suočavaju savremeni italijanski esejisti. Čitaoci će svakako imati priliku da se upoznaju sa nekoliko prvorazrednih pisaca koji ranije nisu prevođeni na srpski jezik. Takođe, uvideće veliki tematski, saznajni, poetički raspon jedne od najdinamičnijih i najinovativnijih savremenih evropskih književnosti. Doživeće Italiju na drugačiji način, jer sasvim je sigurno da nam književnost pomaže da bolje shvatimo narod i zemlju iz koje dolazi - rekao je Gojko Božović.
Direktor Italijanskog instituta Davide Skalmani tokom razgovora o zbirci „Čitanje Italije“ naglasio je da se zalaže za književni dijalog, jer je pisana reč prozor u svet i osnova saradnje, prijateljstva između naroda.
- Svaka država treba da investira u svoju kulturu. Italija ima bogatu kulturu, prošlost i shvata važnost relacije prošlost-sadašnjost. Poseduje karakterističnu viziju sveta i želi to da pokaže drugim narodima kroz savremenu književnost. Neki naši pisci su postali globalno poznati kao Elena Fernate. Želim da više čitamo i da publika sazna kako italijanski pisci pričaju priču, jer knjiga je najbolji dijalog, pozor u svet i maštu. Moderna i zanimljiva literatura uvek pronađe put do čitalaca. Verujemo u kulturne odnose zato što tako bolje upoznajemo i shvatamo druge zemlje, rešavamo probleme. Čitanje kvalitetne knjige omogućava da živimo kvalitetan život. U planu imamo jedan projekat na kome bi radili pisci iz Srbije i Italije - istakao je Skalmani.
Nakon promocije otvorena je izložba “La Linea” posvećena animiranoj seriji koja je obeležila detinjstvo mnogih generacija. Čuvenu seriju stvorio je poznati strip-autor Osvaldo Kavandoli u reklamne svrhe za italijanskog proizvođača bele tehnike. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji i u neprestanoj je komunikaciji sa autorom. Priče koje nam interpretira predstavljaju tragikomične situacije svakodnevice prosečnog čoveka.
Programi su realizovani u saradnji sa Italijanskim institutom, Izdavačkom kućom “Arhipelag” iz Beograda uz podršku grada Šapca.
- Predstavljanjem knjige i otvaranjem izložbe započeli smo uspešnu i plodonosnu saradnju sa Italijanskim institutom u Beogradu i Italijanskom ambasadom u Srbiji koja će sledeće godine dobiti svoje puno ishodiše. U narednom periodu Udruženje „Dante Aligeri“ priključiće se aktivnostima koje planiramo. Izuzetno mi je drago što će naši sugrađani moći da vide postavku „La Linea“ i možda na drugačiji način dožive italijansku kulturu - naveo je Igor Marsenić, član Gradeskog veća.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa